Από την Κλεοπάτρα μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ και από τις γκέισες μέχρι την Κοκό Σανέλ, η έννοια make-up έχει αλλάξει διάφορες μορφές και υφές. Όμως, το προϊόν που συγγενεύει με το σημερινό make-up ξεκίνησε από το γερμανό ηθοποιό Carl Baudin, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα δημιούργησε μια κρέμα με χρώμα, προκειμένου να καμουφλάρει την ένωση της γραμμής της περούκας και του προσώπου του. Η κρέμα είχε τέτοιο σουξέ, που σύντομα άρχισαν να τη χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί του θιάσου του, κι έτσι ο Carl Baudin άρχισε την εμπορική παραγωγή αυτής της κρέμας, στην οποία βασίστηκε το πρώτο θεατρικό μακιγιάζ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Το πρώτο best seller make-up, ήταν από τη Max Factor και προοριζόταν πάλι για τους ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου. Είχε τη μορφή πούδρας και ονομαζόταν Pan-Cake. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που μέχρι το 1940 μία στις τρεις γυναίκες της Αμερικής είχε αποκτήσει ένα.
Ακόμα και αν δεν είστε φανατική οπαδός του, θα γίνει καθημερινή ανάγκη σας χάρη στις έξυπνες συνθέσεις του. Ενυδάτωση, αντιηλιακή προστασία, αντιγήρανση, μείωση των γυαλάδων κ.λπ. Ένα make-up μπορεί όχι μόνο να καλύψει οποιαδήποτε ατέλεια, αλλά και να την καταπολεμήσει. Ισχυρές αντιγηραντικές φόρμουλες συνδυάζονται με λεπτόρρευστες υφές και αφαιρούν χρόνια από την ηλικία σας. Μικροσφαιρίδια πούδρας απορροφούν το έξτρα σμήγμα και οι ανεπιθύμητες γυαλάδες γίνονται παρελθόν. Αντιηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά συστατικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τη φωτογήρανση. Ενυδατικά και θρεπτικά συστατικά προσφέρουν άνεση ακόμα και στην πιο ξηρή επιδερμίδα, χωρίς όμως να είναι βαριά. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με χρωστικές ουσίες που καλύπτουν κάθε ατέλεια: από τα σημάδια ακμής και τις δυσχρωμίες μέχρι τις λεπτές γραμμές και την ανομοιόμορφη υφή. Πόσες από εμάς, λοιπόν, μπορούμε να αντισταθούμε στη γοητεία του make-up; Ελάχιστες, αν κρίνουμε από τα νούμερα των πωλήσεών του, που πέρυσι αυξήθηκαν κατά 4,4% παρά την οικονομική κρίση.

1. Για λάμψη
Αν το πρόβλημά σας είναι η άτονη και θαμπή όψη, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε προηγμένες φόρμουλες που «παγιδεύουν» το φως και ζωντανεύουν την επιδερμίδα, χαρίζοντάς της ροδαλή όψη υγείας.2. Οil Free
Έχετε μεικτή ή λιπαρή επιδερμίδα; Επιλέξτε ένα εξιδεικευμένο make-up που δεν φράζει τους πόρους και εξουδετερώνει τις περιττές γυαλάδες και το σμήγμα, τα οποία ως γνωστόν καταστρέφουν το μακιγιάζ σε λίγη ώρα.3. Ενυδάτωση
Έχετε τάσεις ξηρότητας και θέλετε ένα make-up που γίνεται ένα με το δέρμα σας; Δοκιμάστε make-up με ενυδατικούς παράγοντες, που προσφέρουν άνεση και φυσικό αποτέλεσμα, και θα ξεχάσετε ότι το «φοράτε».4. Φυσική κάλυψη
Αν είστε οπαδός του φυσικού, ανεπιτήδευτου μακιγιάζ, χρειάζεστε συνθέσεις που να καλύπτουν τις ατέλειες, αλλά και να αναδεικνύουν την υφή και τη φωτεινότητα της επιδερμίδας χωρίς να φαίνονται σαν μάσκα.5. Αντιγήρανση
Θέλετε να καλύψετε τα σημάδια του χρόνου και να αποκτήσετε ξανά νεανική όψη; Τα παρακάτω make-up δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πετυχημένες αντιρυτιδικές κρέμες. Το αντίθετο: Καμουφλάρουν και ταυτόχρονα επανορθώνουν.


ΤΑ ΝΑΙ & ΟΧΙ του make-up
Ο Γιάννης Μαρκετάκης, επίσημος make-up artist της Max Factor στην Ελλάδα, συμβουλεύει:

Ναι
  • Για να τοποθετήσετε το make-up, βάλτε μικρή ποσότητα στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα και το πιγούνι και απλώστε το με τα δάχτυλα προς τα έξω.
  • Αν κάποια σημεία χρειάζονται έξτρα κάλυψη, προσθέστε λίγο προϊόν και απλώστε το καλά με ένα ειδικό βουρτσάκι για make-up. Έτσι, θα πετύχετε πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  • Πριν εφαρμόσετε το make-up, καθαρίστε, τονώστε και ενυδατώστε καλά το πρόσωπό σας. Έτσι θα εφαρμόσει σωστά το make-up και θα αποκτήσετε υγιή όψη.

Όχι

  • Μην απλώνετε το make-up μόνο στο πρόσωπό σας. Δώστε προσοχή σε επιμέρους σημεία, όπως κάτω από το πιγούνι, στην περιοχή που το κεφάλι ενώνεται με το λαιμό, στους κροτάφους, καθώς και στη γραμμή των μαλλιών.
  • Αν πέσει κατά λάθος σκιά ή μολύβι σε ένα σημείο στο ήδη μακιγιαρισμένο πρόσωπό σας, μην το τρίψετε, γιατί θα γίνει μουντζούρα. Προτιμήστε να το καμουφλάρετε με concealer, τη «γόμα» του μακιγιάζ.
  • Το make-up πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στον τόνο και την απόχρωση της επιδερμίδας σας (ή όσο πιο κοντά γίνεται). Για παράδειγμα, ο πιο ανοιχτός τόνος, αντί να σας φωτίσει, θα σας χαρίσει το διόλου κολακευτικό εφέ της «μάσκας».