Μια νέα μορφή botox βρίσκεται στη φάση 2 των κλινικών μελετών. Πρόκειται για μια μορφή τζελ που βασίζεται στο ενεργό συστατικό της βοτουλινικής τοξίνης, δηλαδή ένα botox σε μορφή τζελ.


Η δράση του απαλύνει το «πόδι της χήνας», δηλαδή τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, για ένα διάστημα 4 μηνών. Κατά την εφαρμογή του, το τζελ απλώνεται γύρω από την περιοχή των ματιών, παραμένει για μισή ώρα και μετά απομακρύνεται.


Τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Michael Kane, πλαστικός χειρουργός στο Eye, Ear and Throat Hospital της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική και πιο φιλική λύση του ενέσιμου botox.


Το υπό μελέτη τζελ δοκιμάστηκε σε 90 ασθενείς με μέτριας έως μεγάλης έκτασης ρυτίδες γύρω από τα μάτια και συγκρίθηκε με ένα εικονικό τζελ (placebo). Περίπου το 90% όσων έκαναν τη θεραπεία με το τζελ παρουσίασαν βελτίωση σε σύγκριση με το 28% όσων έβαλαν το εικονικό τζελ.


Ωστόσο, ο δρ. Michael Kane τονίζει ότι το νέο botox σε μορφή τζελ δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, ούτε έχει εξεταστεί σε βάθος η αποτελεσματικότητά του σε σύγκριση με τις ενέσεις botox. Οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) δεν έχει δώσει την έγκρισή του και παραμένει αδιευκρίνιστο το κόστος της θεραπείας.