Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει ιός που προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, χαρακτηριστικά συμπτώματα του οποίου είναι η εξάντληση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και ο πονοκέφαλος; Πρόσφατη αμερικανική έρευνα αμφισβητεί τη θεωρία ότι ένας ιός (XMRV) είναι πιθανός «ύποπτος» για την πρόκληση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η έρευνα μεγαλώνει την απογοήτευση των ασθενών που προσδοκούν σε μια αντιιική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», βασίστηκε στη λήψη αίματος από 15 ασθενείς (οι 14 με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν και είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό XMRV και 15 άτομα που δεν έπασχαν και σε προηγούμενες εξετάσεις τους είχαν βρεθεί αρνητικοί στον ιό.

Εννέα διαφορετικά εργαστήρια εξέτασαν τα δείγματα, με τυφλό τρόπο δηλαδή, χωρίς να γνωρίζουν σε ποιους ασθενείς ανήκαν.

Μόνο δύο από τα εννιά εργαστήρια εντόπισαν τον ιό – πρόκειται για τα εργαστήρια που συμμετείχαν στην έρευνα του 2009, από την οποία γεννήθηκε η θεωρία που συσχετίζει τον ιό XMRV με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Και πάλι όμως η «ποσότητα» του ιού που εντοπίστηκε δεν διέφερε στους ασθενείς από τους υγιείς.

Πρόκειται για τη 17η έρευνα που κλονίζει τη θεωρία περί ιού που προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: