Στην ταινία «O Λόγος του Βασιλιά», ο εκκεντρικός αυστραλός ειδικός στις διαταραχές λόγου Lionel Logue -τον οποίο υποδύεται ο Geoffrey Rush- βοηθά τον Βασιλιά Γεώργιο VI -που υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ερμηνεία του Colin Firth- να ξεπεράσει το τραύλισμά του με πολλές τεχνικές, μία από τις οποίες είναι το τραγούδι!

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας αποκαλύπτουν ότι η τεχνική αυτή έχει πράγματι αποτέλεσμα στις διαταραχές λόγου που οφείλονται σε βλάβη του κέντρου του λόγου στο αριστερό ημισφαίριο λόγω εγκεφαλικού, με βάση τις μελέτες τους σε 17 ασθενείς με εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι οικείοι στίχοι τραγουδιών και οι στερεότυπες φράσεις (π.χ. «καλημέρα», «τι κάνεις;») εκφράζονται με ρυθμικότητα -με τέμπο-, τότε έχουν σημαντική επίδραση στη άρθρωση, είτε εκφράζονται τραγουδιστά είτε όχι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πράγματι συντελούνται αλλαγές σε περιοχές του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου των ασθενών με εγκεφαλικό, όταν για μια περίοδο μηνών τραγουδούν στερεότυπες φράσεις, όπως π.χ. «τι κάνεις;».

Επίσης, εξηγούν ότι η θεραπευτική δράση του τραγουδιού δεν φαίνεται να βασίζεται στη μελωδία, όπως μπορεί να υπέθετε κάποιος, αλλά στο ρυθμό.