Οι ειδικοί τα ονομάζουν «υπερτροφές». Και δεν έχουν άδικο. Τρία άγνωστα στους περισσότερους από εμάς φυτά -η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και η χλωρέλλα- κλείνουν μέσα σε ελάχιστη ποσότητα πλήθος πολύτιμων ουσιών, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό θεραπευτικό κοκτέιλ. Πώς δρα το καθένα από αυτά; Εύκολες και γρήγορες συνταγές μάς επιτρέπουν να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις σύγχρονες ασθένειες.
ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Η ταυτότητά του
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά -θεωρείται ότι υπήρχε πριν από την εποχή των παγετώνων-, το οποίο, αν και ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα, είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «υπερτροφών». Μάλιστα, οι Ρώσοι το χρησιμοποιούν ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «ίππος» και «φάος» και σημαίνει «λαμπερό, φωτεινό άλογο». Ονομάστηκε έτσι από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα τραυματισμένα άλογά τους ανάρρωναν γρηγορότερα όταν έτρωγαν το συγκεκριμένο φυτό. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιοχή Αχούρια της βόρειας Εύβοιας.
Τα δυνατά του σημεία
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιπποφαές κρύβει στη φαρέτρα του 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο έλαιο των καρπών του. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι τα εξαιρετικά οφέλη του συγκεκριμένου φυτού δεν οφείλονται μόνο στα συστατικά που περιέχει, αλλά και στην ποσότητα στην οποία τα περιέχει, καθώς και στο συνδυασμό τους. Βασικό του χαρακτηριστικό η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προλαμβάνουν τη γήρανση και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, το ιπποφαές περιέχει εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (μεγαλύτερη και από τις πιπεριές, τα πορτοκάλια και τις φράουλες), είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ τροφοδοτεί τον οργανισμό με τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και με τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Ταυτόχρονα, είναι πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει βιταμίνες D και Κ, καθώς και φλαβονοειδή. Έτσι, δίνει άμεση ενέργεια, βοηθάει στην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει το άγχος και βοηθάει σε περιπτώσεις υπερπλασίας του προστάτη, νόσων του ήπατος και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως είναι η οισοφαγίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Η κατανάλωσή του μειώνει επίσης τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, έχει προληπτική δράση απέναντι σε παθήσεις των ματιών (π.χ. καταρράκτης) και προφυλάσσει από καρδιαγγειακές παθήσεις, ανακουφίζοντας παράλληλα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και από τη δυσμηνόρροια. Τέλος, αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων (π.χ. ακμή, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση).
Οι μορφές του
Έλαιο
Βρίσκεται στους καρπούς του και περιέχει τις πιο πολύτιμες ουσίες του φυτού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εξωτερική επάλειψη στην περίπτωση δερματικών προβλημάτων ή να το διαλύσετε σε νερό ή χυμό και να πιείτε το υγρό αν θέλετε να τονώσετε το κυκλοφορικό σας σύστημα.
Χυμός Φτιάχνεται από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του και πίνεται διαλυμένο σε νερό ή χυμό. Η δράση του είναι πιο ήπια από αυτήν του ελαίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού.
Αποξηραμένο φυτό Το χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
Κάψουλες Στην αγορά θα βρείτε κάψουλες από ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού, αλλά και κάψουλες που περιέχουν το έλαιό του.
Tip Θα βρείτε όλα τα παραπάνω σε φαρμακεία που πωλούν φυτικά σκευάσματα ή σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. Η δοσολογία

  • Αν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε καθημερινά 2-3 αφεψήματα (ή εγχύματα) ή να παίρνετε 1 κάψουλα. Το έλαιο, ακριβώς επειδή είναι πολύ δραστικό, καλό είναι να το πάρετε αφού συμβουλευτείτε ειδικό.
  • Τη συμβουλή ειδικού σχετικά με την κατάλληλα δοσολογία θα χρειαστείτε και στην περίπτωση που έχετε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.

Η συνταγή
Ο καρπός του ιπποφαούς είναι δύσκολο να καταναλωθεί ωμός, επειδή είναι πολύ όξινος. Ο χυμός του καρπού του, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρμελάδες ή λικέρ. Tip
Οποιαδήποτε «υπερ-τροφή» και αν επιλέξετε, θα πρέπει να είστε πάντοτε σε συνεννόηση με το γιατρό σας, να μην τις παίρνετε συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τις εναλλάσσετε συχνά μεταξύ τους.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Η ταυτότητά της
Η NASA τη χαρακτήρισε «τροφή του μέλλοντος» και ο ΟΗΕ «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», χάρη στο είδος και την ποσότητα των θρεπτικών της συστατικών, που την καθιστούν ιδανική τροφή για ανθρώπους που υποσιτίζονται. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβει μέσα του ένα πανίσχυρο κοκτέιλ περισσότερων από 100 πολύτιμων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Η σπιρουλίνα καλλιεργείται στη Νιγρίτα Σερρών (το μοναδικό μέρος σε όλη την Ευρώπη!), ενώ στην αγορά θα βρείτε και σπιρουλίνα από τη Χαβάη.
Τα δυνατά της σημεία
Είναι εξαιρετικά φτωχή σε θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Αν και «πράσινη» τροφή, αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί τον οργανισμό με 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι, έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στην περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο και περιέχει βιταμίνες Β12 και Ε. Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου, ενώ τα αμινοξέα που περιέχει σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως το συγκεκριμένο φύκι να είναι η λύση στην αντιμετώπιση του AIDS λόγω της σπιρουλάνης που περιέχει (πρόκειται για πολυσακχαρίτη). Σε γενικές γραμμές, η σπιρουλίνα βοηθάει στην καλή διάθεση, δίνει αντοχή και ενέργεια, ενώ ρυθμίζει την όρεξη και βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Οι μορφές της
Σκόνη
Ρίξτε τη σκόνη σε χυμούς φρούτων (π.χ. χυμό από πορτοκάλι) και περιχύστε το κρέας, το ψάρι ή τα θαλασσινά σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι από σκόνη σπιρουλίνας λίγο πριν κατεβάσετε από τη φωτιά τις κρασάτες σουπιές ή τη σάλτσα των ζυμαρικών σας.
Νιφάδες Βάλτε μια χούφτα στη σαλάτα ή στο φαγητό σας.
Κάψουλες Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Συνήθως συστήνονται 1 ή 2 κάψουλες, μισή ώρα πριν τα κυρίως γεύματα.
Σιρόπι Ρίξτε το σε νερό, χυμούς ή αφεψήματα, ανακατέψτε το και προσθέστε το σε γιαούρτι ή παγωτό. Η δοσολογία
Ένας υγιής οργανισμός συνιστάται να καταναλώνει μέχρι και 5 γρ. σπιρουλίνας καθημερινά.
Σούπα λαχανικών
Υλικά

  • Λαχανικά εποχής (χοντροκομμένα)
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι καγιέν
  • Πιπερόριζα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζετε τα λαχανικά μαζί με το χοντρό αλάτι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10΄. Κατόπιν, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα περνάτε από το μούλτι για να τα κάνετε πουρέ. Στη συνέχεια, προσθέτετε το πιπέρι καγιέν, την πιπερόριζα και το σκόρδο και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Τέλος, προσθέτετε τη σπιρουλίνα, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

ΧΛΩΡΕΛΛΑ
Η ταυτότητά της
Ένα μικροσκοπικό πράσινο φύκι από τα βάθη της Ανατολής θεωρούν οι επιστήμονες ικανό να καταπολεμήσει ασθένειες του lifestyle, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές νόσοι. Αν και ανακαλύφθηκε το 1890 από έναν ολλανδό μικροβιολόγο, οι ιδιότητές του δεν διερευνήθηκαν σε βάθος πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο δηλαδή που αναζητούνταν μια τροφή που θα μπορούσε να ταΐσει τις μάζες χωρίς μεγάλο κόστος. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, γιατί η χλωρέλλα δεν αποδείχθηκε οικονομική λύση. Χρόνια αργότερα, η NASA έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο φύκι με την ελπίδα να ανακαλύψει μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την απαιτητική διατροφή των αστροναυτών της. Πρόσφατα μάλιστα η χλωρέλλα ξεκίνησε να χορηγείται στη Βρετανία σε καρκινοπαθείς.
Τα δυνατά της σημεία
Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία ή καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, θεωρείται ότι χαρίζει ευεξία, βοηθάει τη διαδικασία της πέψης και έχει αντικαταθλιπτική δράση. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη -έχει διπλάσια ποσότητα από το σπανάκι-, περιέχει απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Επιστήμονες συνδέουν τη χλωρέλλα με ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος στους καρκινοπαθείς και μείωση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το συγκεκριμένο φύκι είναι επίσης γνωστό για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Οι μορφές της
Μπορείτε να τη βρείτε σε κάψουλες ή σε σκόνη.
Η δοσολογία
Η ημερήσια κατανάλωση σκόνης για έναν υγιή οργανισμό είναι γύρω στα 3-4 γρ. Όσον αφορά τις κάψουλες, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Σε περίπτωση ασθένειας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη της.
Η συνταγή
Βάλτε τη σε χυμούς και smoothies. Μια ιδέα είναι να χτυπήσετε στο μπλέντερ 3-4 μπανάνες μαζί με νερό ή χυμό μήλου και να προσθέσετε 1 κουταλάκι χλωρέλλα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, φυσικοπαθητικό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων, συνεργάτη καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Maiorescu».