Οι facebook σελίδες των φοιτητών αποκαλύπτουν ποιοι από αυτούς «τα τσούζουν» και κινδυνεύουν να εξαρτηθούν από το αλκοόλ υποστηρίζει νέα έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Dr Megan Moreno από το Πανεπιστήμιο Wiskonsin – Madison οι φοιτητές που είχαν posts ή φωτογραφίες που τους έδειχναν να μεθούν ή να χάνουν τις αισθήσεις τους από το μεθύσι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύουν από εξάρτηση από το αλκοόλ, με βάση τεστ αξιολόγησης. Αυτή η διαπίστωση φάνηκε ότι δεν αφορά τους φοιτητές που απλά ανέφεραν το αλκοόλ και τα ποτά στις σελίδες τους, με τρόπο που δεν φανέρωνε ότι έπιναν πολύ ή βρίσκονταν μπλεγμένοι σε ανθυγιεινές καταστάσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις σελίδες 224 φοιτητών. Περίπου τα 2/3 δεν ανέφεραν το αλκοόλ ή το μεθύσι στις σελίδες τους. Στο υπόλοιπο ένα τρίτο υπήρχαν σχόλια ή φωτογραφίες κατανάλωσης ποτών, είτε στο πλαίσιο κοινωνικών εξόδων είτε σε ποιο επικίνδυνες συνθήκες όπως π.χ., φωτογραφίες φοιτητών να οδηγούν αυτοκίνητο ή να μπλέκουν σε φασαρίες υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι ειδικοί υπέβαλαν όλους τους φοιτητές σε ένα τεστ δέκα ερωτήσεων με σκοπό να διαπιστωθεί ποιοι κινδυνεύουν από την εξάρτηση στο αλκοόλ. Οι έξι στους δέκα με fb σελίδες που είχαν ακραίες αναφορές στο αλκοόλ, σημείωσαν ανησυχητικά σκορ στα τεστ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους φοιτητές που ανέφεραν λιγότερο το αλκοόλ στις σελίδες τους ήταν 38%, ενώ για όσους δεν το ανέφεραν καθόλου ήταν 23%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα σχόλια για την κατάχρηση αλκοόλ ή οι σχετικές φωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν σήμα κινδύνου για τους φοιτητές που τα αναρτούν. Από την άλλη μεριά η χρήση αυτών των στοιχείων εγείρει ηθικά διλήμματα μια και πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Επισημαίνουν, λοιπόν, ότι ίσως μια πιο ανώδυνη λύση να είναι η προβολή μηνυμάτων στο facebook για την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του αλκοολισμού ή τη δυνατότητα διεξαγωγής online τεστ αξιολόγησης του βαθμού εξάρτησης από το αλκοόλ.