Γεια σας, είμαι 24 και πριν 2 χρόνια ανακάλυψα ότι είμαι αλλεργικός στην αμοξυκιλλίνη (πίνoντας noprilam). Εμφάνισα λοιπόν έντονη φαγούρα και δερματογραφισμό. Ξεκίνησα πίνοντας xozal το οποίο δεν αφήνει τα συμπτώματα να εμφανιστούν και συνεχίζω να το πίνω τα τελευταία 2 χρόνια. Ο αλλεργιολόγος μου είπε πως αν και σπάνιο είναι φυσιολογικό να μην έχει περάσει ακόμα η αλλεργία. Ποια η γνώμη σας; Μπορεί να δημιουργήσει άλλη βλάβη το φάρμακο αυτό;
Χρήστος


Η αμοξυκιλλίνη είναι ένα πενικιλλινούχο ή β-λακταμικό φάρμακο, που σε ορισμένα άτομα με προδιάθεση για δερμογραφισμό (μια ευαισθησία του δέρματος στο φυσικό ερέθισμα της τριβής) τον «φέρνει στην επιφάνεια» ή όπως λέγεται στην επιστημονική γλώσσα τον καθιστά συμπτωματικό, με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό (φαγούρα) και αν ξυστεί το άτομο ερυθρότητα και ίσως πομφό (οίδημα).
Το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει τόσο καιρό σημαίνει ότι μάλλον υπήρχε κάποια προδιάθεση για δερμογραφισμό, που παραμένει ενεργός εάν η συνεχιζόμενη παρουσία του σας ανησυχεί ιδιαίτερα ή εάν υπάρχει άγχος από άλλη αιτία. Δυστυχώς η ψυχική καταπόνηση (και σήμερα ως κοινωνία έχουμε και οικονομικής αιτιολογίας ανώμαλα ερεθίσματα) «τροφοδοτεί» το δερμογραφισμό! Αποβάλλετε τουλάχιστον το άγχος του δερμογραφισμού και συνεχίστε το αντιισταμινικό που παίρνετε όσο καιρό χρειαστεί και φυσικά στην χαμηλότερη δυνατή δόση. Όχι γιατί θα σας προκαλέσει κάποια βλάβη, αλλά γιατί δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε μεγαλύτερη δόση, εάν μικρότερη ποσότητα σας καλύπτει. Μη το διακόψετε απότομα, αλλά βεβαιωθείτε πρώτα ότι μπορείτε να το κόψετε! Δοκιμάστε να πάρετε το φάρμακό σας μέρα παρά ημέρα για ένα διάστημα αραιώνοντας προοδευτικά πριν την διακοπή. Μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσετε στην αρχική δόση εάν δεν έχει ηρεμήσει ακόμη το δέρμα σας.