Καλησπέρα, το πρόβλημα μου είναι το εξής. Είμαι 19 χρονών αλλά δεν έχω κάνει ποτέ μου ερωτική σχέση παρόλο που θέλω πάρα πολύ να κάνω. Το παραδέχομαι ότι σαν άτομο είμαι δύσκολη και δεν ερωτεύομαι εύκολα. Βαρέθηκα όμως τη μοναξιά, θέλω να κάνω μια σχέση, αλλά δεν μπορώ. Μόλις βρεθεί κάποιο αγόρι που του αρέσω, πανικοβάλλομαι, και του βρίσκω ένα σωρό ελαττώματα. Μόλις βρεθεί κάποιος, γίνομαι ψυχρή και απόμακρη. Όσον αφορά τις ερωτικές επαφές, τις σιχαίνομαι και ντρέπομαι, γι’ αυτό δεν έχω κάνει κάτι ακόμα. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά ή μου συμβαίνει κάτι; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου και τις ανασφάλειές μου;
Μαίρη

Αγαπητή Μαίρη,

Βρίσκεσαι σε μία εξελικτική-μεταβατική φάση της ζωής σου, η οποία γεφυρώνει δύο αναπτυξιακές περιόδους, αυτή της εφηβείας και αυτή της ενήλικης ζωής και η οποία συνδέεται με πολλές και σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Στη φάση αυτή όλα τα νεαρά άτομα καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, να αυτονομηθούν συναισθηματικά και να συνάψουν ώριμες διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ φυσιολογική η ανάγκη σου να γνωρίσεις και να κάνεις σχέση με κάποιο αγόρι και είναι σημαντικό ότι είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την ανάγκη σου αυτή. Ενώ όμως έχεις την επιθυμία να κάνεις σχέση με κάποιο αγόρι, φαίνεται ότι στην πράξη κάτι σε εμποδίζει να προχωρήσεις ώστε να την πραγματοποιήσεις. Αναφέρεις ότι μόλις γνωρίσεις κάποιο αγόρι που του αρέσεις, πανικοβάλλεσαι και του βρίσκεις ένα σωρό ελαττώματα και ότι γίνεσαι ψυχρή και απόμακρη. Αυτό, όμως, που έχει σημασία να αναλογιστείς είναι τι είδους σκέψεις σου περνούν από το μυαλό εκείνη την ώρα και σε οδηγούν να αισθάνεσαι και να αντιδράς με τον τρόπο που περιγράφεις εστιάζοντας αποκλειστικά στα ελαττώματα και τις αρνητικές πλευρές του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου. Τι φοβάσαι ότι θα συμβεί αν αφήσεις τον εαυτό σου χαλαρό ή τι φοβάσαι ότι θα συμβεί αν τελικά προχωρήσεις σε σχέση με κάποιο αγόρι; Μήπως κάνεις κάποιες αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου ή για τον άλλον ή για το τι μπορεί να υποθέτει ο άλλος για εσένα; Πολύ συχνά οι αρνητικές εκτιμήσεις σχετικά με τον εαυτό ή τους άλλους δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά αποτελούν απλώς ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Κατά συνέπεια, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αρχίσεις τη διερεύνηση των σκέψεων αυτών και αν τελικά διαπιστώσεις ότι οι φόβοι σου δεν ευσταθούν, αυτό θα μειώσει την ανασφάλειά σου και θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου προς το άλλο φύλο.
Επίσης, είναι απολύτως φυσιολογικό για μία κοπέλα της ηλικίας σου που δεν έχει προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες να αισθάνεται ντροπή σε ό,τι αφορά την ερωτική επαφή με ένα αγόρι. Είναι, όμως, κι εδώ σημαντικό να εντοπίσεις τι ακριβώς είναι αυτό που σου προκαλεί τα συναισθήματα που αναφέρεις σχετικά με την ερωτική επαφή. Τι είναι, δηλαδή, αυτό που σου περνά από το μυαλό και σου προκαλεί συναισθήματα ντροπής, αλλά και αποστροφής για την ερωτική επαφή; Μήπως αυτό που σε εμποδίζει να προχωρήσεις σε σχέση με κάποιο αγόρι συνδέεται με κάποιους φόβους που έχεις για την ερωτική επαφή η οποία είναι μέρος της σχέσης με ένα αγόρι; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το σεξ είναι μια φυσιολογική ανάγκη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως π.χ. η δίψα, ωστόσο ο τρόπος που βιώνουμε τη σεξουαλικότητά μας και η σεξουαλική μας συμπεριφορά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως τις εμπειρίες που έχουμε από την οικογένειά μας, το σχολείο, τους φίλους μας, τα μέσα ενημέρωσης, τις αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας και τους άλλους, κ.ά., αλλά και ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κατά συνέπεια, αυτό που χρειάζεται να σκεφτείς, είναι τι συνέπειες έχει για εσένα η κατάσταση αυτή και αν πραγματικά σε εμποδίζει να λειτουργήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς στις σχέσεις σου με το άλλο φύλο και να λάβεις την ικανοποίηση που πηγάζει από τις ερωτικές σχέσεις ή να επιτύχεις τους στόχους σου στον τομέα αυτό. Αν αυτό ισχύει και παρά τις προσπάθειές σου το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και τις δυσκολίες σου.