Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αλλάζουν, εκτός από την κοινωνική μας ζωή, και το μυαλό μας. Τρισδιάστατα εγκεφαλογραφήματα αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός συσχετισμού μεταξύ του αριθμού των φίλων που έχει κάποιος στο Facebook και του μεγέθους ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου του. Πρόκειται για τις περιοχές που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεπίδραση, την απομνημόνευση και τον αυτισμό.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν η χρήση των site κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τη φαιά ουσία ή εάν όσοι έχουν μια συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή είναι πιο καλοί στο να κάνουν φιλίες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society of Biological Sciences», βασίστηκε στα στοιχεία από τρισδιάστατα εγκεφαλογραφήματα 125 φοιτητών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ του αριθμού των φίλων που έχει κάποιος στο Facebook και του ποσού της φαιάς ουσίας του σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. «Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε τώρα είναι κατά πόσον αυτές οι δομές του εγκεφάλου αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα του κατά πόσον το Ίντερνετ αλλάζει το μυαλό μας», δήλωσε ο δρ. Ryota Kanai, ένας εκ των ερευνητών από το University College London.