Σε νέα έρευνα σε παιδιά της περιοχής του Cincinnati των ΗΠΑ παρατηρήθηκε ότι τα κορίτσια που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα διφαινόλης Α πριν τη γέννησή τους παρουσίαζαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ήταν πιο ανήσυχα και υπερκινητικά σε σύγκριση με εκείνα που είχαν εκτεθεί από την ενδομήτριο ζωή τους, σε μικρότερα ποσοστά της συγκεκριμένης χημικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, αλλά και σε κονσέρβες.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα ούρων από 244 εγκύους δυο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς και μετά τον τοκετό. Εν συνεχεία μέτρησαν τα επίπεδα διφαινόλης Α στα παιδιά κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των τριών. Όταν τα παιδιά έγιναν τριών οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με την ανησυχία των παιδιών, την κατάθλιψη, την επιθετικότητα,την υπερκινητικότητα, καθώς και τυχόν συναισθηματικά ξεσπάσματα.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες είχαν μια μέση συγκέντρωση διφαινόλης Α της τάξεως των 2 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Για κάθε δεκαπλάσια αύξηση αυτής της συγκέντρωσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κορίτσια – αλλά όχι τα αγόρια – είχαν υψηλότερα σκορ στις κλίμακες ανησυχίας και κατάθλιψης, ενώ απέδιδαν χειρότερα όσον αφορά τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Joe Braun από την Ιατρική Σχολή του Harvard δήλωσε ότι παρόλο που σχεδόν σε όλες τις εγκύους και τα παιδιά ανιχνεύθηκαν ίχνη διφαινόλης Α «η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών αναπτύσσονταν φυσιολογικά και δεν παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς.»