Μέχρι τώρα ξέραμε για τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες της αρωματοθεραπείας στην υγεία μας. Μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται να θέσει προβληματισμούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Πανεπιστημίου Φαρμακολογίας και Επιστημών της Ταϊβάν που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο “Envirommental Engineering Science”, τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στο σπίτι ως αρωματικά χώρου ή στο μπάνιο ή σε χώρους spa για μασάζ αλληλεπιδρούν με τον ατμοσφαιρικό αέρα παράγοντας επικίνδυνες για την υγεία πτητικές ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό στα μάτια, αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί μέτρησαν τη συγκέντρωση δευτερευόντων οργανικών αερολυμάτων που απελευθερώνονται από την τριβή αιθέριων ελαίων στο δέρμα κατά το μασάζ που πραγματοποιούνταν σε δύο spa στην Ταϊβάν και παρατήρησαν ότι η συγκέντρωσή τους ήταν 10 φορές περισσότερη κατά τη διάρκεια μασάζ αρωματοθεραπείας από ό,τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι από τη στιγμή που η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό, καθώς και από αρκετά ινστιτούτα ομορφιάς είναι σκόπιμο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επιπτώσεις της στην ποιότητα του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα και κατ’ επέκταση στην υγεία. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καλός εξαερισμός σε κέντρα spa παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα των επιβλαβών ουσιών που συγκεντρώνονται στο χώρο κατά τη διάρκεια του μασάζ.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: