Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερες άυπνες νύχτες υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Chicago. H επικεφαλής ερευνήτρια Lianne Kurina και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep την έρευνά τους αναφορικά με την μοναξιά και τα μοτίβα του ύπνου σε μια ομάδα 95 κατοίκων της Νότιας Ντακότα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες όσον αφορά το αίσθημα της μοναξιάς, της πίεσης του αίματος και την ποιότητα του ύπνου των κατοίκων που είναι μέλη μιας θρησκευτικής σέκτας με έντονη κοινοτική ζωή (π.χ., κοινά γεύματα, κοινά αγαθά). Για να εκτιμηθεί η ποιότητα του ύπνου οι συμμετέχοντες φόρεσαν ειδικά βραχιόλια-μετρητές της δραστηριότητάς τους και του επίπεδου της εγρήγορσής τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ένιωθαν μοναξιά. Μεταξύ αυτών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν το αίσθημα μοναχικότητας και κοινωνικής απομόνωσης τόσο πιο διαταραγμένος ήταν ο ύπνος τους. Συγκεκριμένα ο ύπνος τους ήταν κατακερματισμένος, στριφογύριζαν περισσότερο στο κρεβάτι και ξυπνούσαν συχνά.