Η εργασία σε βάρδιες ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από τη σχεδόν 20ετή παρακολούθηση 2 ομάδων γυναικών που συμμετείχαν στις μεγάλες αμερικανικές έρευνες Nurses’ Health Studies I και ΙΙ.

Διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν εργάζονταν σε βάρδιες, εκείνες που εργάζονταν σε βάρδιες για 1-2 χρόνια είχαν 5% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όσες εργάζονταν σε βάρδιες για 3-9 χρόνια είχαν κατά 20% πιο αυξημένο κίνδυνο, ενώ για εκείνες που εργάζονταν για 10-19 χρόνια ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 40%. Το πλέον υψηλό ποσοστό κινδύνου -58%- είχαν εκείνες που εργάζονταν σε βάρδιες πάνω από 20 χρόνια. Αν και τα υψηλά αυτά ποσοστά μειώθηκαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το πάχος των γυναικών παρέμειναν στατιστικά σημαντικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του οργανισμού, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και αντίστασης στην ινσουλίνη, παραγόντων που προδιαθέτουν για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS Medicine».