«Ανάβουν» ολοένα και πιο συχνά σε χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά οι ειδικοί διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους. Ο λόγος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που μπορεί κανείς να τα αγοράσει μέσω Ίντερνετ, αλλά και σε ορισμένα φαρμακεία.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλου, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Εναντίον του Καπνίσματος κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Κυριόπουλου και του καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Gregory Connoly, με αφορμή το 2ο συνέδριο για το κάπνισμα, τονίστηκε ότι το υπουργείο Υγείας απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη με βάση γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη απαγορεύεται από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι και συζητήσεις γι’ αυτό, καθώς και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

Τονίστηκε επίσης ότι ο Ε.Ο.Φ., που είναι ο αρμόδιος φορέας να εισηγηθεί τι ισχύει για ένα φαρμακευτικό προϊόν, δεν έχει εγκρίνει την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη.

Το πρώτο e-τσιγάρο

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο σχεδιάστηκε στην Κίνα το 2004. Έκτοτε κυκλοφορούν διάφορες μάρκες και σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Βραζιλία, το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και η Ελλάδα. Μάλιστα, μετά την απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους το 2009, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γνώρισαν μεγαλύτερη άνθηση. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η κρίση, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, έχουν στρέψει πολλούς καπνιστές σε αυτή την επιλογή ως τρόπο είτε για πιο οικονομικό κάπνισμα είτε για τη διακοπή του.

Είναι ασφαλές;

Μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα του κατά πόσον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και ο FDA (ο αμερικανικός Ε.Ο.Φ.), διατηρούν επιφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε ό,τι αφορά τη δράση και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο για την οποία δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά της.

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν η μακροχρόνια χρήση προκαλεί προβλήματα (καρκίνο) στον φάρυγγα και το στόμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εγκεκριμένο βοήθημα διακοπής του καπνίσματος όπως είναι η νικοτίνη (τσίχλες, επιθέματα, εισπνεόμενη), η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη που πωλούνται στα φαρμακεία και χορηγούνται από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.