Ο καθηγητής Matej Oresic από το VVT Technical Research Center της Φινλανδίας πειραματίζεται με ένα νέο τεστ πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμη και πέντε χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί. Για το υπό μελέτη τεστ ο καθηγητής βασίστηκε στις αναλύσεις αίματος από 226 άνδρες και γυναίκες στην ηλικία των 65-75 ετών και στη συνέχεια τους παρακολούθησε για την επόμενη πενταετία.

Συγκρίνοντας τα δείγματα αίματος μεταξύ όσων είχαν διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ και όσων απλώς είχαν σημάδια αδύναμης μνήμης, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι υπήρχαν εμφανείς διαφορές όσον αφορά τις τιμές τριών μεταβολιτών – χημικών ουσιών που παράγονται στο σώμα.

Ο φινλανδός ειδικός εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο ίσως είναι διαθέσιμη μια πρώτη εκδοχή του τεστ για εφαρμογή σε μικρή κλίμακα, ενώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ίσως είναι δυνατή η ευρύτερη εφαρμογή του σε περισσότερα άτομα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα τεστ πρώιμης διάγνωσης της νόσου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, οδηγώντας στην υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής και διατροφής που θα καθυστερήσουν την έναρξη της νόσου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Translational Psychiatry».