Μπορεί στην εποχή μας να ξυρίζουμε μανιωδώς μασχάλες και πόδια, να κάνουμε αποτρίχωση στο στήθος (οι άνδρες) και γενικότερα να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από κάθε τρίχα σε κάθε σημείο του σώματός μας, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Biology Letters» φαίνεται ότι οι τρίχες στο σώμα μας εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό: κρατούν μακριά μας τα έντομα και μας προειδοποιούν ότι κάτι συμβαίνει όταν αυτά «προσγειώνονται» στο δέρμα μας.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 29 γενναίους εθελοντές, οι οποίοι δέχθηκαν να υποβληθούν στην επίθεση των εντόμων προκειμένου να βοηθήσουν τους ειδικούς να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι τρίχες στο σώμα επιτελούν διπλό σκοπό: καθυστερούν τα έντομα καθώς αναζητούν ένα καθαρό σημείο να τσιμπήσουν και προειδοποιούν μέσω των νευρικών απολήξεων ότι τα έντομα βρίσκονται πάνω στο δέρμα μας, προκειμένου να τα αποδιώξουμε.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, παρά την προστατευτική τριχωτή «ασπίδα» που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι για να προφυλαχθούν, τα έντομα έχουν εξελιχθεί επίσης, με αποτέλεσμα να αναζητούν και να εντοπίζουν τις περιοχές του σώματος με τη μικρότερη τριχοφυΐα, όπως οι καρποί και οι αστράγαλοι.