Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένα νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας φαίνεται αποτελεσματικό σε πειραματόζωα και η ερευνητική ομάδα αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το «μονοπάτι» μέσω του οποίου το παράσιτο της ελονοσίας εισβάλλει στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Οι επιστήμονες προσδοκούν να στοχεύσουν αυτό το «μονοπάτι» σε μια νέα προσέγγιση να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα δρα εναντίον όλων των στελεχών του παράσιτου της ελονοσίας, κάτι που προς το παρόν δεν ισχύει για τα εμβόλια κατά της ελονοσίας που ήδη μελετώνται.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την ομάδα του Sanger Institute διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος υποδοχέας στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μια πρωτεΐνη γνωστή ως PfRh5 στο παράσιτο είναι απαραίτητα για την εισβολή του παράσιτου στα κύτταρα του αίματος. Το νέο υπό μελέτη εμβόλιο στοχεύει αυτή την πρωτεΐνη και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών φαίνεται αποτελεσματικό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.