Το πρωί αν είστε άνδρας και το απόγευμα αν είστε γυναίκα! Αυτό το ομολογουμένως ενδιαφέρον εύρημα των βρετανών ειδικών της Επιτροπής Ιατρικής Έρευνας ίσως οδηγήσει σε μετατροπές όσον αφορά τον εμβολιασμό των ασθενών. Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ασθενείς προχωρημένης ηλικίας των οποίων η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος αποδεδειγμένα μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικό και να καλύπτει περίπου το 30% των εμβολιασμένων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί χάρη σε ένα τυχαίο εύρημα σε ένα δείγμα 150 ασθενών γεννήθηκε η ιδέα να εξεταστεί η υπόθεση του κατά πόσο η ώρα του εμβολιασμού επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του. Η τυχαία παρατήρηση ενός ερευνητή ήταν ότι οι άνδρες τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στον εμβολιασμό όταν αυτός γίνεται το πρωί και οι γυναίκες όταν γίνεται το απόγευμα

Η διαφορά αυτή εικάζεται ότι οφείλεται σε ορμονικές διαφορές του ανδρικού και του γυναικείου οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν στο άμεσο μέλλον την ισχύ αυτής της υπόθεσης σε 300 ασθενείς στο Birmingham για τους οποίους έχουν ήδη προγραμματιστεί πρωινά και απογευματινά ραντεβού για το εμβόλιο της γρίπης ανάλογα με το φύλο τους.