Σύμφωνα με την Euromonitor International, μια παγκόσμια εταιρεία έρευνας, ο τομέας της ανδρικής περιποίησης είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους. Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της εργασίας του άνδρα, που από χειρωνακτική έχει γίνει δουλειά γραφείου, αλλά και στον αστικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, παρότι πλέον δεν θεωρείται ντροπή για τον άνδρα να πάει σε ένα κατάστημα καλλυντικών, οι γυναίκες είναι εκείνες που διαλέγουν και αγοράζουν τα καλλυντικά του συντρόφου τους. «Ο Γιάννης χρησιμοποιούσε συνέχεια το πανάκριβο σαμπουάν μου -που αγόραζα από το κομμωτήριο-, υποστηρίζοντας ότι δεν του προκαλούσε ξηροδερμία όπως το δικό του», παραπονέθηκε μια μέρα η φίλη μου η Άννα. Και συνέχισε: «Επειδή, λοιπόν, ήμουν σίγουρη ότι δεν θα έβρισκε ποτέ το κατάλληλο και -το χειρότερο- ότι θα εξακολουθούσε να λούζεται με το δικό μου, πήγα η ίδια στο σουπερμάρκετ και του αγόρασα ένα ανδρικό σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας». Περιπτώσεις σαν την Άννα υπάρχουν πολλές, αν όχι οι περισσότερες. Σε μια έρευνα που έγινε στη Βρετανία, ανάμεσα σε 25.000 νοικοκυριά, βρέθηκε ότι το 50% της αύξησης του τζίρου των ανδρικών καλλυντικών οφείλεται στις γυναίκες.

Η βρετανή εκπρόσωπος της Tesco, της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ, αναφέρει ότι τα καλλυντικά που έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων είναι οι ενυδατικές, τα καθαριστικά προσώπου και οι κρέμες για μετά το ξύρισμα. «Ο άνδρας αλλάζει, φροντίζει περισσότερο τον εαυτό του, πάει γυμναστήριο, προσέχει τη διατροφή του και φυσικά το δέρμα του», λέει η Αφροδίτη Δημητρίου, υπεύθυνη για τον χειρισμό του λέιζερ με αλεξανδρίτη στο δερματολογικό κέντρο «Laser Derm Medical». «Ο αριθμός των ανδρών που έρχονται έχει αυξηθεί πολύ. Οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν αποτρίχωση -κυρίως στην πλάτη και στο στήθος- και να «σβήσουν» τις ουλές και τα σημάδια της ακμής», προσθέτει.

Οι ιδιαιτερότητες της ανδρικής επιδερμίδας
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι άνδρες αργούν να εμφανίσουν ρυτίδες δεν οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης των ανδρικών καλλυντικών, αλλά κάπου αλλού: στη δομή της επιδερμίδας τους. Η ανδρική επιδερμίδα είναι 20% πιο παχιά από της γυναίκας, είναι πιο πλούσια σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και έχει μεγαλύτερους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες, άρα καλύτερη φυσική ενυδάτωση. Και όμως, παρά τα θετικά, η ανδρική επιδερμίδα αντιμετωπίζει προβλήματα. «Ακριβώς εξαιτίας του πάχους της επιδερμίδας του άνδρα, η απορρόφηση των καλλυντικών είναι δύσκολη, γι’ αυτό επιβάλλεται η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων με ενεργά συστατικά που επιτρέπουν τη γρήγορη απορρόφησή τους», εξηγεί η δερματολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου «Υγεία» κ. Τάνια Βλαδένη. Άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει η ανδρική επιδερμίδα είναι:

– Θυλακίτιδα, το φαινομενο δηλαδή που οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα.
– Επίμονες κοκκινίλες, ερύθημα.
– Αφυδάτωση εξαιτίας του ξυρίσματος.
– Ευαισθησία, με τάση προς ερεθισμούς και σπυράκια.
– Λιπαρότητα και μαύρα στίγματα.

Ο οδηγός της ανδρικής περιποίησης
Οι βασικές συμβουλές για μαλλιά, νύχια, δέρμα και δόντια, για να θεωρείται πάντα κομψός και περιποιημένος.

ΜΑΛΛΙΑ
– Το λούσιμο πρέπει να γίνεται καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, με ένα σαμπουάν που ταιριάζει στις ανάγκες του. Αν έχει μακριά μαλλιά, χρειάζεται οπωσδήποτε conditioner ή μάσκα.
– Κούρεμα κάθε μήνα ή κάθε 3 εβδομάδες.

ΔΕΡΜΑ
– Καθημερινό ντους με ένα ενυδατικό shower gel.
– Καθημερινός καθαρισμός του προσώπου.
Αν υπάρχουν μαύρα στίγματα, πρέπει να πλένει το πρόσωπό του με ειδικά στυπτικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπυράκια, ενώ για σοβαρότερες περιπτώσεις θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του δερματολόγου.
– Ενυδάτωση του προσώπου. «Σε περιπτώσεις που η επιδερμίδα είναι θαμπή και αφυδατωμένη, θα πρότεινα προϊόντα σε μορφή τζελ για έξτρα ενυδάτωση με ουσίες όπως η γλυκερίνη και τα ένζυμα, ενώ για τόνωση συστήνω καλλυντικά με μαγγάνιο. Η ενυδάτωση θα διαρκεί πολύ, ενώ η ξηρότητα θα εξαφανιστεί κατά 80%», συμβουλεύει η Τάνια Βλαδένη.
– Όσον αφορά το ξύρισμα, χρειάζεται προσοχή. Τα ειδικά τζελ ξυρίσματος με απολεπιστικούς-ενυδατικούς και αντιβακτηριακούς παράγοντες προστατεύουν την επιδερμίδα από ερεθισμούς. Επίσης, οι αφροί ξυρίσματος χωρίς σαπούνι είναι ιδανικοί για αλλεργικές επιδερμίδες.

ΧΕΡΙΑ / ΠΟΔΙΑ
– Κόψιμο των νυχιών μία φορά την εβδομάδα με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι (είναι γεγονός ότι πολλοί προτιμούν να κόβουν τα νύχια τους δαγκώνοντάς τα).
– Αν υπάρχουν κάλοι, μαλακώστε τους με μια ενυδατική κρέμα, λίμα ή ελαφρόπετρα, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΟΝΤΙΑ
Εδώ ισχύει το αυτονόητο: Βούρτσισμα πρωί και βράδυ και -ιδανικά- χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα.

Τα απαραίτητα του ανδρικού νεσεσέρ
Μερικά από τα καλύτερα προϊόντα που πρέπει να έχει
Gel Nettoyant, 23,90€, της Biotherm Homme. Kαθαρίζει και τονώνει, χάρη σε ένα κοκτέιλ βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Gel ξυρίσματος κατά των ερεθισμών, 9,30€, της Vichy Ηοmme, με ασβέστιο και βιταμίνη C. Iδανικό για ευαίσθητες ή προβληματικές επιδερμίδες.

Ξυραφάκι και trimmer, Quattro Titanium Precision, της Wilkinson Sword

Γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα After Shave Balm, Vetiver Root Green Tea Cedarwood, 11€, της Korres

Κρέμα για πρόσωπο και μάτια Men’s Care, με κάρδαμο και πρόπολη, 28,70€, της Apivita. Καταπολεμά τις ρυτίδες και την κούραση.

Shower Gel Menergy με ουδέτερο pH, 2,80€, της Nivea & Σαμπουάν Ηead & Shoulders For Men, 5,20€, που απομακρύνει εντελώς την ξηροδερμία.

Nέα αποσμητικά της Dove Men+Care: Σπρέι κατά των λευκών λεκέδων Ιnvisible Dry, 3,90€, και roll-on για ευαίσθητες επιδερμίδες Sensitive Care, 3,85€. Τον Ιανουάριο στα καταστηματα.

Άρωμα Tommy Hilfiger, Eau De Prep, 50€. Δροσερό και αρρενωπό, αποτελείται από νότες γκρέιπφρουτ, άγριου φασκόμηλου και αιγυπτιακού γερανιού.