Αν και το ζήτημα των παράνομων ενθεμάτων στήθους βιομηχανικής σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIP (Poly Implant Prothese) έχει θορυβήσει πολλές γυναίκες και στη χώρα μας, οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο 80 ζεύγη των προβληματικών ενθεμάτων στήθους με βιομηχανική σιλικόνη της γαλλικής εταιρείας PIP, η οποία έχει ήδη κλείσει.

Συνεπώς, τα προβληματικά ενθέματα έχουν τοποθετηθεί σε 40 γυναίκες στην Ελλάδα, από τις οποίες σχεδόν όλες έχουν εντοπιστεί και ενημερωθεί, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, του Ε.Ο.Φ. και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής που παρακολούθησε το Vita στο υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των γυναικών είναι μικρός και απόλυτα ελεγχόμενος, σύμφωνα με τους αρμόδιους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα νούμερα, που μιλούν από μόνα τους. Στη Γαλλία έχουν διενεργηθεί 30.000 επεμβάσεις αυξητικής στήθους με τα προβληματικά ενθέματα, στη Μεγάλη Βρετανία 50.000, ενώ στη Λατινική Αμερική 750.000.

Στην Ελλάδα, οι επεμβάσεις με τα προβληματικά ενθέματα στήθους –τα οποία ήταν φθηνότερα από τα ενθέματα άλλων εταιρειών– έχουν γίνει από τέσσερις πλαστικούς χειρουργούς στην Αθήνα και από έναν στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι το θέμα είναι ήδη γνωστό εδώ και έναν χρόνο. Μάλιστα, με ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ. έγινε ανάκληση του προϊόντος στις 14-4-2010 ως ελαττωματικού, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για το συγκεκριμένο προϊόν. Το θέμα έλαβε ξανά διαστάσεις πρόσφατα, όταν συσχετίστηκαν τα αυξημένα ποσοστά ρήξης των εμφυτευμάτων σιλικόνης στη Γαλλία με την παράνομη χρήση της βιομηχανικής σιλικόνης της εταιρείας PIP.

Στη Γαλλία, όπου τα προβληματικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια και έχουν γίνει πολλές χιλιάδες επεμβάσεις αυξητικής στήθους, το ποσοστό ρήξης τους ανέρχεται σε 5%. Συγκριτικά στην Αυστραλία, όπου τα προβληματικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται μικρότερο χρονικό διάστημα, το ποσοστό ρήξης τους ανέρχεται σε 0,9%.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η ρήξη των εμφυτευμάτων και η διάχυση της σιλικόνης δεν συσχετίζεται με την πρόκληση καρκίνου. Μπορεί όμως να προκληθεί λεμφαδενοπάθεια στους λεμφαδένες που βρίσκονται στη μασχάλη.

Οι απαραίτητες οδηγίες

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική επέμβαση στήθους πρέπει να ελέγξουν το ειδικό καρτελάκι που τους έδωσε ο γιατρός τους και το οποίο αποτελεί την ταυτότητα των ενθεμάτων, προκειμένου να βεβαιωθούν για τη μάρκα τους. Σε περίπτωση που έχουν χάσει το καρτελάκι -κάτι που είθισται, όπως εξηγούν οι πλαστικοί χειρουργοί- συνιστάται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ο οποίος κρατάει το σχετικό αρχείο και είναι σε θέση να τις ενημερώσει.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι συστήνουν την επανεξέταση των γυναικών στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί τα παράνομα ενθέματα σιλικόνης και την αφαίρεσή τους σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.

Εάν δεν διαπιστωθεί πρόβλημα, συστήνεται η συστηματική παρακολούθηση των γυναικών με υπέρηχο μαστού ανά εξάμηνο και μαγνητική τομογραφία ανά έτος.
Σε περίπτωση που χρειαστεί αφαίρεση, η Ελληνική Επιστημονική Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής προτίθεται να αναλάβει το κόστος της αφαίρεσής τους, εφόσον η τοποθέτησή τους έχει γίνει από πλαστικούς χειρουργούς που είναι μέλη της εταιρείας.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο και το κατά πόσο θα καλυφθεί το κόστος αντικατάστασης των ενθεμάτων. Το υπουργείο Υγείας διερευνά το ενδεχόμενο να καλυφθεί το κόστος στις περιπτώσεις που η τοποθέτησή τους έχει γίνει για λόγους ιατρικούς (π.χ. αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή).