Θα φτάσουμε τα 100; Η απάντηση ίσως κρύβεται στο μήκος των τελομερών μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Τα τελομερή μελετώνται εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι μικρά κομμάτια του DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων και έχουν παρομοιαστεί με τις πλαστικές άκρες που έχουν τα κορδόνια των παπουτσιών. Με τον καιρό φθείρονται και τότε αφήνουν εκτεθειμένο το DNA, το οποίο προστατεύουν, με αποτέλεσμα τη «δυσλειτουργία» ή ακόμη και την καταστροφή των κυττάρων.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα τελομερή 99 πουλιών (των μικρόσωμων αυσταλιανών παραδείσιων πουλιών) με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσον το μήκος τους αποτελεί ακριβή δείκτη της μακροζωίας τους. Χρειάστηκε, βέβαια, να περιμένουν μέχρι να αποβιώσουν όλα τα πουλιά, ώστε να ελέγξουν αν η υπόθεσή τους αληθεύει.
Το μακροβιότερο πουλί έζησε 9 χρόνια, ενώ το πιο βραχύβιο 6 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά που έζησαν περισσότερο είχαν όντως και τα μακρύτερα τελομερή.
Πολύ σημαντική είναι, ωστόσο, η διαπίστωση ότι το μήκος των τελομερών μόλις στην ηλικία των 25 ημερών αποτελούσε ακριβή δείκτη πρόβλεψης της μακροζωίας των πουλιών. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι διεργασίες που καθορίζουν τη μακροζωία των πουλιών λαμβάνουν χώρα πολύ νωρίς στην ανάπτυξή τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι από το εργαστήριο στην πραγματική ζωή και, προφανώς, από τα πουλιά στον άνθρωπο η απόσταση είναι μεγάλη. Συνεπώς, δεν μπορούν να γνωρίζουν σε τι βαθμό μπορούν να υιοθετηθούν τα επιστημονικά τους συμπεράσματα και στους ανθρώπους.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι πέραν του μήκους των τελομερών, τόσο στα πουλιά όσο και στους ανθρώπους, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να κόψουν το νήμα της ζωής ή να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως η διατροφή, το αλκοόλ και το στρες όσον αφορά τους ανθρώπους ή τα… φίδια και τα αρπακτικά ζώα όσον αφορά τα πουλιά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Ο δείκτης της μακροζωίας
Θα φτάσουμε τα 100; Η απάντηση ίσως κρύβεται στο μήκος των τελομερών μας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.