Γευστικά και εντυπωσιακά για μικρούς και μεγάλους τόσο οι τηγανίτες όσο και οι λουκουμάδες αποτελούν υγιεινές νόστιμες επιλογές για να απολαύσουμε στο κυριακάτικο πρωινό μας, σε έναν απογευματινό καφέ ή σε μία συνάντηση με φίλους. Να πώς θα τα παρασκευάσουμε:

*Τηγανίτες ή φρούτα μπενιέ. Θα τις παρασκευάσουμε βάζοντας σε ένα μπολ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι (1/4 κουταλάκι του γλυκού) και νερό – όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα χυλός. Στη συνέχεια χτυπάμε το μείγμα με ένα σύρμα. Σε ζεστό λάδι – με ένα κουτάλι της σούπας – βάζουμε κάθε φορά μικρή ποσότητα από το μείγμα για να τηγανιστεί. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα κομμάτια φρούτων (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, τα οποία χρειάζεται να ραντίσουμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν) αφού τηγανιστούν (φρούτα μπενιέ, τηγανιτά φρούτα δηλαδή) μπορούμε στη συνέχεια να τα πασπαλίσουμε με κανέλα και ζάχαρη ή μέλι.

*Λουκουμάδες. Θα τους παρασκευάσουμε βάζοντας σε ένα μπολ ένα μεγάλο ποτήρι νερό μία κοφτή κουταλιά της σούπας μαγιά (αν είναι νωπή θα χρειαστεί πρώτα να τη λιώσουμε με το πιρούνι), μία δόση κρυσταλλικής βανίλιας, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και μία πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε και τα χτυπάμε με ένα σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μείγμα με μία διάφανη μεμβράνη ή μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε μέρος από το μείγμα – με δύο μικρά λαδωμένα κουταλάκια – στο τηγάνι. Όταν βγάζουμε τους λουκουμάδες από το τηγάνι τους στραγγίζουμε (σε χαρτί κουζίνας) και προσθέτουμε ζεστό μέλι.