Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που εκτίθενται σε υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (PFCs) -χημικές ουσίες που υπάρχουν στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, καθώς και σε ρούχα, έπιπλα, χρώματα και χαλιά- ίσως έχει επηρεαστεί υποστηρίζουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με το μεγαλύτερο ποσοστό PFC στην κυκλοφορία του αίματός τους ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στους εμβολιασμούς ρουτίνας (διφθερίτιδας, τέτανου). «Όταν αυξάνεται η συγκέντρωση των PFCs στο αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ληθαργικό και είναι λιγότερο ικανό να διατηρήσει τους μηχανισμούς άμυνάς του ενάντια σε μικροοργανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Philippe Grandjean.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα PFCs είναι η αιτία που βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, ο δρ. Grandjean υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό τελικά να είναι.

Τα PFCs θεωρούνται τοξικά για τα πειραματόζωα και έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν σε αυτά προβλήματα υγείας, αναπαραγωγής και ανάπτυξης, σύμφωνα με το αμερικανικό κρατικό Environmental Protection Agency, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

H νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association», είναι η πρώτη που τα συνδέει με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Η έρευνα έχει ήδη δεχθεί κριτική για την εγκυρότητά της. Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι επιστήμονες που αναγνωρίζουν ότι διεξήχθη σωστά.