Τι μας προσφέρει: Με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (στην οποία ανήκει και το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών). Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, θεωρείται βοηθητικό κατά της οστεοπόρωσης, προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένη «κακή» χοληστερόλη. Επιπλέον, οι λίγες του θερμίδες του έχουν δώσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στις καλύτερες τροφές που συστήνονται στις δίαιτες. Ωστόσο, οι επιστήμες ξεχωρίζουν ανάμεσα στις διάφορες ιδιότητες του μπρόκολου, την αντικαρκινική δράση του. Μελέτες αποδεικνύουν θεαματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και συγκεκριμένα σε σταυρανθή λαχανικά, λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν. Πρόσφατη, μάλιστα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία σουλφοραφάνη (πηγή της οποίας είναι το μπρόκολο) βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Γενικά, συστήνεται η κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα.

Τεστ φρεσκάδας: Στην επιλογή μας μάς καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του μπρόκολου ή το μοβ ή σκούρο πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία του.

Στην κουζίνα: Αρχικά το ξεπλένουμε καλά και ξεχωρίσουμε τα κεφάλια μεταξύ τους. Τρώγεται ωμό (μέσα σε σαλάτα ή ως σνακ μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το καρότο, συνοδεία κάποιου ντιπ), βραστό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Μια γρήγορη ιδέα είναι να σοτάρουμε το μπρόκολο για 10’ σε λίγο λάδι (μέχρι να γίνει τραγανό) και να το προσθέσουμε στη μακαρονάδα μας. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε στην ομελέτα μας ή να το παρουσιάσουμε ως συνοδευτικό των ψητών κρεάτων (αφού το ζεματίσουμε, το σοτάρουμε ελαφρά). Εναλλακτικά, μπορούμε να το απολαύσουμε ως σούπα ή να το ψήσουμε στο φούρνο (αφού το βράσουμε) μαζί με ποικιλία τυριών. Τη γεύση του αναδεικνύει το λεμόνι, το κάρυ και το κύμινο.

Στο ψυγείο: Καλό είναι να καταναλώνουμε το μπρόκολο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πάντως, στο ψυγείο διατηρείται για 3-4 μέρες, αφού το τυλίξουμε σε διάφανη μεμβράνη.

Tip: Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί αν παραβράσουμε το μπρόκολο, χάνουμε πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.