Τα στοιχεία που παραλείπονται από τις κλινικές έρευνες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με άρθρο στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», δημιουργείται ανησυχία από το γεγονός ότι ορισμένα αποτελέσματα ερευνών δεν αναφέρονται και αποκρύπτονται εσκεμμένα, γεγονός που διευκολύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον δρ. Richard Lehman από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη δρ. Elizabeth Loder που αρθρογραφεί στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», απαιτούνται πιο αυστηρές ρυθμίσεις προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τάση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι κλινικές έρευνες που διενεργούνται έχουν ως στόχο να μειώσουν την αβεβαιότητα που ούτως ή άλλως επικρατεί στην εξάσκηση της κλινικής ιατρικής, όπου συχνά απαιτείται η λήψη αποφάσεων σε καθεστώς αμφιβολιών. Τα συμπεράσματα των ερευνών, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά για την εξάσκηση της ιατρικής.

Επιπλέον, οι έρευνες συνήθως διενεργούνται σε ανθρώπους που συναινούν να πάρουν το ρίσκο πιστεύοντας ότι η γνώση που θα αποκομιστεί θα αποβεί ωφέλιμη για τους ίδιους, καθώς και για τους άλλους ασθενείς.

Οι ειδικοί απαιτούν πιο σκληρή ρύθμιση και πλήρη πρόσβαση στα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια.