Από τις 19 Δεκεμβρίου και για 2 μήνες ένας 45χρονος Σουηδός επιβίωνε εγκλωβισμένος στο σκεπασμένο από το χιόνι αυτοκίνητό του τρώγοντας χιόνι με τις χούφτες, χωρίς να τον αναζητήσει κάποιος συγγενής του. Τον άνδρα τον ανακάλυψαν τυχαία περαστικοί και σύμφωνα με τα μέλη του σωστικού συνεργείου που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο μάλλον δεν θα άντεχε περισσότερες μέρες υπό αυτές τις συνθήκες. Να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία στην περιοχή είχε φτάσει τους -30 βαθμούς Κελσίου τα Χριστούγεννα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι γιατροί αποδίδουν το εντυπωσιακό γεγονός ότι επιβίωσε χωρίς τροφή μέσα στο κρύο σε πολικές θερμοκρασίες στο ότι μάλλον έπεσε σε μια κατάσταση ανάλογη της χειμερίας νάρκης στην οποία πέφτουν οι αρκούδες.

Η θερμοκρασία του σώματός του δηλαδή μειώθηκε προκειμένου να προσαρμοστεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού, δηλαδή των καύσεων. Με άλλα λόγια, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού του επιβραδύνθηκαν. Παράλληλα, όμως, ο οργανισμός του παρήγαγε ουσίες όπως οι κατεχολαμίνες, σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να αντέξει το κρύο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι μπορούσε να φάει χιόνι τον γλίτωσε από την αφυδάτωση, που θα μπορούσε να του κοστίσει γρήγορα τη ζωή. Σήμερα, ο άνδρας νοσηλεύεται και του χορηγούνται διαρκώς πρωτεΐνες σε υγρή μορφή.