Το πειραματικό φάρμακο Qnexa απέκτησε την υποστήριξη ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών που γνωμοδότησαν υπέρ του, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι ίσως αποτελέσει το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που μπορεί να εγκρίνει ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) μετά από 13 χρόνια (δηλαδή από το 1999, όταν εγκρίθηκε το Xenical). Να σημειωθεί ότι συνήθως μετά την έγκριση ενός φαρμάκου από τον αμερικανικό FDA ακολουθεί και το ευρωπαϊκό «πράσινο φως».

Το συγκεκριμένο φάρμακο, μαζί με δύο ακόμη φάρμακα αδυνατίσματος, έχει ήδη απορριφθεί από τον FDA προ διετίας. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών δήλωσε ότι έχει πειστεί για τα οφέλη του φαρμάκου και ότι τα οφέλη αυτά υπερτερούν των δυνητικών κινδύνων για την υγεία από τη λήψη του φαρμάκου. Οι ειδικοί, πάντως, διχάστηκαν ως προς το αν πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για την ασφάλειά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καρδιά, πριν ή μετά την έγκρισή του.

Το εν λόγω φάρμακο συνδυάζει την ανορεξιογόνο ουσία φεντερμίνη και τη νευροτροποποιητική ουσία τοπιραμάτη (αντιεπιληπτικό). Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, μετά από ένα χρόνο λήψης του μειώνεται το σωματικό βάρος κατά 10%. Ωστόσο, οι πιθανές παρενέργειές του δεν είναι αμελητέες. Η λήψη του φαρμάκου έχει συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες, αρρυθμίες, πιθανώς με καρδιακά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τον FDA οι ασθενείς που έχουν ήδη πάρει το φάρμακο ανέφεραν και άλλα προβλήματα, όπως απώλεια της μνήμης και ταχυπαλμίες, συγκριτικά με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι ο FDA δεν απαιτείται να λάβει υπόψη του τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, αν και αυτό δεν αποκλείεται. Η τελική απόφαση του αμερικανικού φορέα αναμένεται στις 17 Απριλίου του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: