Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν και συγκεκριμένα χάρη στις φλαβανόνες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Μεγάλη Βρετανία σε δείγμα 70.000 νοσοκόμων που παρακολουθήθηκαν όσον αφορά τη διατροφή τους επί 14 χρόνια (τα στοιχεία προέρχονται από την αμερικανική Nurses’ Health Study η οποία αποτελεί «δεξαμενή» επεξεργασίας στοιχείων για επόμενες μελέτες).
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα εσπεριδοειδή – ιδίως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ –είχαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν φρούτα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση εσπεριδοειδών και μείωσης του κινδύνου του εγκεφαλικού. Επίσης αναφέρουν ότι παρότι τα στοιχεία αφορούν γυναίκες, εκτιμούν ότι τα δεδομένα αυτά αφορούν και τους άνδρες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke.
Πορτοκάλια κατά του εγκεφαλικού
Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.