Κι ενώ στη χώρα μας φουντώνει η διαμάχη για τα γενόσημα φάρμακα και για το αν είναι ή όχι ασφαλή, στη Μεγάλη Βρετανία οι προσπάθειες για τη μείωση της δημόσιας δαπάνης στην υγεία στρέφονται στην ανακύκλωση! Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι η ανακύκλωση των φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης που αφορά στη μείωση των ιατρικών δαπανών. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μια μείωση των φαρμακευτικών «απορριμμάτων» κατά μόλις 2,5% θα οδηγούσε σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που στο σπίτι μας δεν πετάμε ένα κουτί ασπιρίνες επειδή το ανοίξαμε και πήραμε δύο χάπια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επαναχρησιμοποίηση των φαρμάκων από ανοιγμένα κουτιά, εφόσον βέβαια είναι ασφαλή (π.χ. παραμένουν συσκευασμένα και άθικτα), μπορεί να καταστεί εφικτή.
Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο πρόθυμα θα παίρναμε ένα ανακυκλωμένο χάπι. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε σχετική δημοσκόπηση σε 1.000 Βρετανούς, το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πιθανότατα θα έπαιρναν ένα χάπι που είχε επιστραφεί άθικτο από άλλους ασθενείς και είχε ελεγχθεί για την ασφάλειά του, ενώ το 19% δήλωσαν ότι μάλλον δεν θα το έκαναν.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα ήταν να δούμε τα αποτελέσματα ενός τέτοιου γκάλοπ στην Ελλάδα.
Θα παίρνατε ανακυκλωμένα χάπια;
Η ανακύκλωση των φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει τις ιατρικές δαπάνες, σύμφωνα με τους Βρετανούς.