Η βιταμίνη Ε μπορεί να βλάψει την οστική υγεία σύμφωνα με ιάπωνες ερευνητές.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Keio στο Τόκιο διεξήγαγε μια μελέτη σε ποντίκια για να διαπιστώσει τι συνέβαινε στον οργανισμό τους όταν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε και τι όταν τους δίνονταν συμπληρώματα βιταμίνης Ε.

Παρότι στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε ωφελεί τα οστά, οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν στο αντίθετο συμπέρασμα. Τα ποντίκια με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είχαν καλύτερη οστική υγεία από εκείνα που λάμβαναν συμπληρώματα της Ε, τα οποία μάλιστα έχαναν οστικό ιστό.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα ευρήματα τους δεν σχετίζονται με τη λήψη της βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής (ελαιόλαδο, πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, φουντούκια) όπου η πρόσληψή της είναι μικρή. «Ωστόσο τα συμπληρώματα της βιταμίνης Ε είναι σε πολύ υψηλότερες δόσεις από εκείνες μια φυσιολογικής διατροφής. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν ωφελεί», δήλωσε η Dr Helen Macdonald η οποία μελετά την επίδραση της διατροφής στην υγεία των οστών στο Πανεπιστήμιο Aberdeen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: