Είναι γνωστό ότι η ορμονοθεραπεία που λαμβάνεται από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet οι γυναίκες που λαμβάνουν μια συγκεκριμένη μορφή ορμονοθεραπείας ίσως τελικά να προφυλάσσονται από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη ορμονοθεραπείας μόνο με οιστρογόνα μειώνει έως και κατά ένα τέταρτο τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων αναφορικά με την ασφάλεια της θεραπείας παρότι μια αμερικανική έρευνα το 2002 τη συνέδεσε με τον καρκίνο του μαστού, τα καρδιαγγειακά και άλλες ασθένειες.

Οι ερευνητές από το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson στο Seattle παρακολούθησαν 7.645 γυναίκες στην εμμηνόπαυση για έξι χρόνια. Οι μισές λάμβαναν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα και οι άλλες μισές εικονικά χάπια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που έπαιρναν τα οιστρογόνα ήταν 23% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Επίσης αν τελικά νοσούσαν είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Η θεραπεία φάνηκε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Ωστόσο, δεν φάνηκε να προστατεύει τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή εκείνες με ιστορικό κακοήθειας στο στήθος. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Garnet Anderson προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία μπορεί να έχει οφέλη, αλλά παράλληλα ενέχει και κινδύνους. Επίσης, είναι γνωστό ότι αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και του κινδύνου του εγκεφαλικού.