Φέτος η ενημερωτική καμπάνια της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που το 2012 είναι η 8η Μαρτίου, εστιάζει στη δωρεά νεφρού και έχει ως βασικό σύνθημα «Δωρίζουμε νεφρούς – κερδίζουμε ζωή».

Xιλιάδες πάσχοντες από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), τελικού σταδίου, πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκόσμια πριν υποβληθούν σε μεταμόσχευση, λόγω έλλειψης μοσχευμάτων νεφρού. Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες μοσχεύματα νεφρού χάνονται μαζί με αποθανόντες συνανθρώπους μας, πιθανούς δότες, ίσως γιατί δεν γνώριζαν πως μπορούσαν να προσφέρουν ζωή και μετά θάνατον.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στη χώρα μας, καθώς ακόμα και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων από μη ζώντες δότες. Μάλιστα το 2011 από τους 1000 πάσχοντες με ΧΝΝ, τελικού σταδίου, που περίμεναν για μεταμόσχευση, μόνο οι 177 μεταμοσχεύτηκαν. Οι 137 από αυτούς πήραν νεφρικό μόσχευμα από μη ζώντες δότες και οι υπόλοιποι 40 πήραν μόσχευμα από ζώντα δότη.

«Η δωρεά νεφρού είναι η ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ Χρήστος Ιατρού, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. Ταυτόχρονα ο κ Ιατρού εξήγησε πως η δωρεά νεφρού μπορεί να προέρχεται από ζώντα δότη ( κυρίως του συγγενικού περιβάλλοντος) ή από μη ζώντα δότη ( όταν όμως αυτός έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο δηλαδή είναι σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε χρόνιες φυτικές καταστάσεις.

Αύξηση της χρόνιας νεφρικής νόσου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Νεφρολογικής Εταιρείας την τελευταία εικοσαετία, λόγω και του τρόπου ζωής, έχουμε αλματώδη αύξηση των πασχόντων από χρόνια νεφρική νόσο. Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1.000.000 του ελληνικού πληθυσμού έχει πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα σε 10% από αυτούς (σε 100.000 ασθενείς) το νεφρικό πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Το 10% από τους τελευταίους, δηλαδή περίπου 10.000, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ΧΝΝ. Αυτοί για να επιβιώσουν πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης δωρητών νεφρών, ένα μικρό μόνο ποσοστό των ανθρώπων με τελικό στάδιο ΧΝΝ – από την λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων υποβάλλονται σε μεταμόσχευση. Ένα μάλιστα σημαντικό ποσοστό από αυτούς πεθαίνουν περιμένοντας να μεταμοσχευθούν.

Παρόλο που οι περισσότεροι θα θέλαμε να βρεθεί ένα νεφρικό μόσχευμα για αγαπημένο μας πρόσωπο ή εμάς σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας, ο μέσος αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα την δεκαετία 2001-2011 ήταν τρεις φορές μικρότερος συγκριτικά με το μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας ακόμα και σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη δωρεά οργάνων από μη ζώντες δότες, παρά τον ικανοποιητικό ρυθμό αύξησης τα τελευταία χρόνια.

«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πιθανότητα να βρεθούμε στην ανάγκη μεταμόσχευσης, κάποια στιγμή της ζωής μας, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την διάθεση για δωρεά νεφρικών μοσχευμάτων μετά θάνατον», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ Πλουμής Πασσαδάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: