Δωρεάν προσκλήσεις

Κερδίστε 8 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Οι χαλασοχώρηδες» στο θέατρο Αλκμήνη για το τριήμερο 25-27 Μαρτίου. Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook Vita.gr και κάντε like στο post της παράστασης!
Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού είναι Πέμπτη 22 Μαρτίου.

«Οι χαλασοχώρηδες»

Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ’93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.
Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Η πολιτική κωμωδία του Παπαδιαμάντη, που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρη το 2012, μέσα στη σύγχυση που όλοι μας ζούμε, ζωντανεύει στο Θέατρο Αλκμήνη για λίγες παραστάσεις.
Info: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μέτρο Κεραμικού), εισιτήρια: 15 Ε (κανονικό), 10 Ε (μειωμένο), τηλ. 210-34.28.650. Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη (21.15), από 19/3 έως 10/4.
Ψυχολογία

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας; Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται; Πώς μπορεί να συνεργαστεί το σχολείο και η οικογένεια; Επιστήμονες απαντούν σε ερωτήματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς, στην εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας)», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 12 Μαρτίου (στις 18:30). Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και η Ελληνική Εταιρεία μελέτης της Δ.Ε.Π.Υ., συντονιζόμενοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Dana Alliance for Brain διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210-94.69.688.

«Γονείς Απλά!»

Ας απλοποιήσουμε την καθημερινότητά μας και ας ανακαλύψουμε όσα έχουν αξία. Απλά! Γονείς στην Αθήνα συναντιούνται για να μην περάσει η κρίση το κατώφλι της οικογένειας. Το Simplicity Parenting είναι ένα διεθνές κίνημα γονιών και ένα βιβλίο, από τον Kim John Payne, σύμβουλο οικογένειας και ειδικό στην ψυχολογία της εκπαίδευσης. «Γονείς Απλά!» είναι ο τίτλος του βιβλίου στα ελληνικά (υπό έκδοση) και των ομάδων γονέων που ξεκινούν στην Ελλάδα. Οι ομάδες ολοκληρώνονται σε 7 συναντήσεις, σε κάθε μια από τις οποίες οι γονείς επεξεργάζονται μικρές αλλαγές σε πέντε τομείς: περιβάλλον (π.χ. παιχνίδια), ρυθμό και ρουτίνες (π.χ. ύπνος), πρόγραμμα δραστηριοτήτων, φίλτρα στα media και τον κόσμο των ενηλίκων, πειθαρχία. Συντονίστρια είναι η Λαμπρινή Σταμάτη, σύμβουλος επικοινωνίας, που εκπαιδεύτηκε από τον Kim John Payne και την Davina Muse στο Center for Social Sustainabilty των ΗΠΑ.
Info: Ομάδες Γονέων «Απλά!», τηλ.: 6997-71.53.82, 211-79.01.979, www.goneisapla.gr. Κόστος: 10Ε, 15Ε (το ζευγάρι). Πληροφορίες για Simplicity Parenting: www.simplicityparenting.com/.
Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης από τον αραβικό κόσμο

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης από τον αραβικό κόσμο με τίτλο «Meeting Points 6» λαμβάνει χώρα στην Αθήνα από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου. Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.
Info: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ίδρυμα Ωνάση, Λ. Συγγρού 107 (απέναντι από το Πάντειο). Για εισιτήρια: 210-900.5.800, www.sgt.gr .
Έκθεση

Είμαστε όλοι Έλληνες

Η EduCartoon -η γελοιογραφία στην εκπαίδευση- και ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου έργα 30 σκιτσογράφων από όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με τίτλο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού» στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Εκθεσιακός Χώρος 1ου Ορόφου, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ.: 210-34.18.579, Δευ – Παρ: 11:00 – 14:00. Είσοδος ελεύθερη.
Παιδί

«Παιδιά ρωτήστε τους Νευροεπιστήμονες»

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου και ώρα 18:00 στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου «οι μαθητές ρωτούν τους Νευροεπιστήμονες και εκείνοι απαντούν». Αυτό ήταν το πνεύμα του σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη στα σχολεία όλης της χώρας. Περισσότερες από 230 ερωτήσεις συγκεντρώθηκαν, μελετήθηκαν, και οι καλύτερες απαντώνται από τους ειδικούς του χώρου. Προσκεκλημένοι οι νικητές του διαγωνισμού και όχι μόνο. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ.: 210-94.69.600. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210-94.69.688.
Θεσσαλονίκη

Ρεμπέτικο, το blues της ανατολής

Στο νότο της Αμερικής υπήρξαν άνθρωποι που θέλησαν μέσα από τη μουσική να εκφράσουν την ανάγκη τους για την ελευθερία. Στο λιμάνι του Πειραιά, στις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης, στους υπόγειους τεκέδες, υπήρξαν άνθρωποι που με τον ίδιο τρόπο εξέφρασαν τη φτώχεια, τη σκλαβιά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον πόθο, την απογοήτευση. Αν υπάρχουν μουσικές που πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα είναι τα Blues και τα Ρεμπέτικα. Την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι «The Who Cares Blues Band» μαζί με Ρεμπέτικη Ορχήστρα Μεσοπολέμου, θα συναντηθούν για να σμίξουν την αγάπη τους για τις μουσικές αυτές.
Info: «Eightball Live Stage» EIGHTBALL CLUB, Πίνδου, Λαδάδικα. Είσοδος: 8Ε με μπύρα. Έναρξη: 21.00.
Βιβλίο

Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., 15Ε

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. ) μετά την έκδοση του βιβλίου «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» κάνει ένα ακόμη βήμα με την έκδοση του βιβλίου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» για παιδιά και εφήβους. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που περιέχει τρεις και μία ιστορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ήρωες του βιβλίου, θύτες και θύματα, σε μια αλυσίδα φόβου μέσα από οθόνες κινητών, υπολογιστών, τάμπλετς. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή από την ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (www.epsype.gr).

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.