Όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε. Ιδιαίτερα μετά τα 45, η ψυχική μας ικανοποίηση μεγαλώνει παρότι η σωματική μας ρώμη σταδιακά φθίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Warwick. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η καμπύλη της ευτυχίας φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της στην ηλικία των 45 ετών, αλλά σταδιακά αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία του τρόπου ζωής και της υγείας περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στις Η.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία. Ως κριτήρια αξιολόγησης χρησιμοποίησαν 8 διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της γενικότερης αντίληψης για την υγεία, του πόνου, της κοινωνικής λειτουργικότητας και της νοητικής υγείας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Saverio Stranges, εκτιμά ότι η ευτυχία μπορεί να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε επειδή αποκτούμε βελτιωμένες ικανότητες αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής, συγκριτικά με τους νεότερους ανθρώπους.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος εξηγεί, «η αύξηση της ευτυχίας μπορεί να οφείλεται στο ότι μειώνονται οι προσδοκίες από τη ζωή, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να είναι λιγότερο πρόθυμοι να πιέσουν τον εαυτό τους είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο».