Δεύτερη καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός;

Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει με καισαρική και επιλέγουν ξανά καισαρική για τον δεύτερο τοκετό είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών από τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

Οι αυστραλοί ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος θνησιγενών γεννήσεων είναι χαμηλότερος στις γυναίκες που έκαναν δεύτερη προγραμματισμένη καισαρική συγκριτικά με εκείνες που είχαν φυσιολογικό τοκετό. Επίσης, οι γυναίκες που έκαναν δεύτερη προγραμματισμένη καισαρική είχαν μικρότερη αιμορραγία συγκριτικά με εκείνες που επέλεγαν τον φυσιολογικό τοκετό. Υπολόγισαν επίσης ότι για κάθε 66 προγραμματισμένες καισαρικές μπορεί να αποφευχθεί ένας θνησιγενής τοκετός.

Οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ρήξης της μήτρας ήταν μειωμένες για τις γυναίκες που έκαναν δεύτερη προγραμματισμένη καισαρική, ενώ ήταν εφτά φορές υψηλότερες σε εκείνες που έκαναν φυσιολογικό τοκετό.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν χαμηλοί και στις δύο περιπτώσεις -δηλαδή στον φυσιολογικό τοκετό και στην καισαρική-, γι’ αυτό και κάθε γυναίκα πρέπει να συζητά τις επιλογές της με τον μαιευτήρα της, επισημαίνει το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG).

Εξάλλου, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας ελαφρά αυξημένος κίνδυνος ρήξης της μήτρας (σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού) όταν έχει προηγηθεί ένας τοκετός με καισαρική, η ίδια η καισαρική ενέχει πιθανούς κινδύνους, όπως κίνδυνο θρόμβωσης, μακρά περίοδο ανάνηψης και την πιθανότητα να χρειαστεί ξανά καισαρική σε επόμενες εγκυμοσύνες», επισημαίνει η δρ. Virginia Beckett, εκπρόσωπος του RCOG. Και συμπληρώνει: «Η επιλογή του φυσιολογικού τοκετού ή της καισαρικής έχει διαφορετικούς κινδύνους και οφέλη, αλλά συνολικά και οι δύο επιλογές είναι ασφαλείς με ελάχιστα ποσοστά κινδύνου.»

Οι δύο έρευνες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS Medicine».