Ποιο από τα δύο τρόφιμα επηρεάζει τη γεύση μας απλώς και μόνο βλέποντάς το; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ερευνητικού Κέντρου της Nestle στην Ελβετία, η θέα πλούσιων σε υδατάνθρακες εδεσμάτων, όπως π.χ. μιας πίτσας, «φτιάχνει» τη γεύση μας συγκριτικά με τη θέα ενός πιο διαιτητικού εδέσματος με λιγότερους υδατάνθρακες, όπως π.χ. μιας φέτας πεπονιού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η όραση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του φαγητού, αυξάνοντας ή αντίστοιχα μειώνοντας τις γευστικές μας προσδοκίες για το γεύμα που θα ακολουθήσει. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLΟS ONE», διερευνήθηκε η επίδραση της εικόνας διαφορετικών τύπων φαγητού στη γεύση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν γρήγορα σε 14 εθελοντές εικόνες πλούσιων εδεσμάτων, όπως η πίτσα, ή πιο «φτωχών», όπως το πεπόνι.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές δέχθηκαν μια μικρή ηλεκτρική διέγερση στη γλώσσα τους. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να αξιολογήσουν το ερέθισμα, όσοι είχαν δει τη φωτογραφία της πίτσας το αξιολόγησαν ως περισσότερο ευχάριστο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη φωτογραφία από το πεπόνι.