Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Δωρεάν προσκλήσεις από το Ίδρυμα Κακογιάννη

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τους συντελεστές των παραστάσεών του προσφέρει δωρεάν προσκλήσεις, ως εξής:
1. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 21:00. Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 50 διπλές προσκλήσεις για το έργο «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι.
2. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 21:00. Σε συνεργασία με την Ομάδα Αρένα, 7 διπλές προσκλήσεις για το έργο «Όνειρα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, έργο βασισμένο επάνω στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού.
3. Για την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 21:30 Σε συνεργασία με τον συνθέτη Κώστα Δημουλέα, 7 διπλές προσκλήσεις για τη μουσική παράσταση COLD BLOODED BLUE.
4. Για την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 21:30. Σε συνεργασία με την Ομάδα Ήλιος, 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Μετρημένες Μέρες», που βασίζεται στο έργο «Οι Αριθμημένοι» του Ελίας Κανέττι.
Info: Οι προσκλήσεις διατίθενται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Κρατήσεις-πληροφορίες: 210-34.18.579. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Θέατρο

Για να δείτε τους νικητές του διαγωνισμού του Vita.gr, που κερδίζουν τις 8 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Οι χαλασοχώρηδες» για το τριήμερο 25-27 Μαρτίου, πατήστε εδώ. Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook, Vita.gr, ακολουθήστε μας στο Twitter, Vita_gr και ενημερωθείτε για τους επόμενους διαγωνισμούς μας.

«Οι χαλασοχώρηδες»

Το 1892 (ένα χρόνο πριν από την πτώχευση του ‘93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.
Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και καυτηριάζει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Η πολιτική κωμωδία του Παπαδιαμάντη, που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρη το 2012, μέσα στη σύγχυση που όλοι μας ζούμε, ζωντανεύει στο Θέατρο «Αλκμήνη» για λίγες παραστάσεις.
Info: Θέατρο «Αλκμήνη», Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μέτρο «Κεραμεικού»), εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), τηλ.: 210-34.28.650. Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη (21.15), από 19/3 έως 10/4.
Low budget προτάσεις

Φτηνές Παρασκευές

Από την Παρασκευή 16 Μαρτίου και για τις επόμενες Παρασκευές έως 6 Απριλίου μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο «Παρασκευή στην Αθήνα», το οποίο συντονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Με μότο τους το «Να κερδίσουμε ξανά την πόλη μας», οι υπεύθυνοι του σχεδίου σπάνε τη γραφειοκρατία και τη γνωστή ακινησία των Ελλήνων για να συνεργαστούν όλοι μαζί σε κάτι ουσιαστικό. Πρωτοπόροι σε αυτό είναι οι Θεσσαλονικείς με το κίνημα «Τις Τρίτες τρώμε έξω με δέκα ευρώ», αλλά φαίνεται ότι ήρθε και η σειρά των Αθηναίων. Όσοι, λοιπόν, επισκεφθούν το κέντρο την Παρασκευή, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μουσικές στους δρόμους, αλλά και να πιουν το ποτό τους πολύ φθηνότερα.
Info: Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τα events στο www.athensfridays.gr .
Έκθεση

Έκθεση γελοιογραφίας

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και το Σουηδικό Ινστιτούτου της Στοκχόλμης διοργανώνουν έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Αντιμέτωποι με το Κλίμα» με τη συμμετοχή γελοιογράφων από την Ελλάδα και τη Σουηδία. H έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο, και συνοδεύεται από παράλληλη έκθεση σπουδαστών της Σχολής Ορνεράκη. Την Τετάρτη 28 Μαρτίου (στις 10.00) θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά – θεωρητική προσέγγιση».
Info: Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-94.69.600, www.eugenfound.edu.gr. Ώρες λειτουργίας, καθημερινά 11.00-20.00. Η είσοδος στο σεμινάριο είναι ελεύθερη με κράτηση θέσεων στο τηλ.: 210-94.69.688 (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-17.00).
Χορός

Era poVera

Η ταλαντούχα χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα της «Αερίτες» παρουσιάζουν ένα έργο που εμπνέεται από το σύγχρονο αστικό τοπίο, αναζητώντας νέους τρόπους επιβίωσης μέσα σε αυτό. Στο «Era poVera» ο σύγχρονος χορός συναντά διάφορα είδη χορού και σωματικής έκφρασης, εμπνευσμένα από ποικίλες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί μια συμμορία να χορέψει απέναντι στο κατεστημένο; Μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι σε μια πόλη που μας εμποδίζει να κυκλοφορήσουμε; Για τους «Αερίτες» η τέχνη του δρόμου δεν αποτελεί σήμερα εναλλακτική καλλιτεχνική άποψη, αλλά πολιτική παρέμβαση, κοινωνική επιλογή, σχεδίασμα για μια διαφορετική συγκατοίκηση. Παραστάσεις από τις 22 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου (Πέμπτη έως Κυριακή).
Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Κεντρική Σκηνή), Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Εισιτήρια: 210-90.05.800, Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 28 ευρώ, Μειωμένα: 7 – 10 – 15 ευρώ, Ώρα έναρξης: 20.30.
Κινηματογράφος

«ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ», του Στέλιου Καμμίτση

Αύγουστος. Εξάρχεια. Καλλιδρομίου, Θεμιστοκλέους, λόφος του Στρέφη. Τρεις φίλοι, ο Φοίβος (Γιώργος Καφετζόπουλος), ο Ανδρέας (Αινείας Τσαμάτης) και ο Σάββας (Διογένης Σκαλτσάς) ξενυχτάνε στις γνώριμες γειτονιές των Εξαρχείων όπου μεγάλωσαν, δώδεκα ώρες πριν εγκαταλείψουν μόνιμα την Αθήνα. Ένα χρόνο πριν είχαν συμφωνήσει να μαζέψουν χρήματα για να εγκατασταθούν μαζί στο Βερολίνο, αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Στη διάρκεια της βραδιάς, απρόβλεπτα γεγονότα βγαίνουν στην επιφάνεια, που θα αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές της ζωής των τριών φίλων.
Info: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.: 210-34.18. 550, www.mcf.gr. Διάρκεια: 23-27 Μαρτίου, ώρα: 21.30. Εισιτήριο: 6ευρώ
Εκδηλώσεις

Ταξιδέψτε με ένα Βιβλίο
Από 23 Μαρτίου έως 4 Απριλίου (10.00-22.00) το Athens Metro Mall σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Ελλάδος διοργανώνουν bazaar βιβλίου στο 3ο και 4ο Επίπεδο του Εμπορικού Κέντρου. Οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν βιβλία σε απίστευτα χαμηλές τιμές, που ξεκινούν από 1ευρώ. Πρόκειται για παλαιότερες εκδόσεις, που κατά κανόνα δεν βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Επίσης, καλεί τον κόσμο να φέρει παλιά βιβλία (επίπεδο 1 δίπλα από το info desk) και τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για τη δημιουργία βιβλιοθήκης σε Τοπικό Φορέα.
Info: Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος. Τηλ.: 210-97.69.444.
Θεσσαλονίκη

Εθελοντικές αποδράσεις
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου η Μ.Κ.Ο. ΕΛΙΞ σάς προσκαλεί στην ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις δράσεις της και τις δυνατότητες εθελοντισμού σε πάνω από 60 προορισμούς. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στο γραφείο του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 16, στοά Χρυσικοπούλου, 8ος όροφος, γραφείο 4). Οι εθελοντικές εργασίες που μπορεί να κάνει ο κάθε εθελοντής είναι πολλές και διάφορες, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα που έχει. Τα περισσότερα από τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ενώ κάποια από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για οικογένειες ή εφήβους.
Info: ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, Βερανζέρου 15, Αθήνα. Τηλ.: 210-38.25.506, www.elix.org.gr.
Βιβλία

Λεπτοί μηροί
Ασκήσεις και συνταγές για καλλίγραμμους μηρούς
Karen Burke, εκδόσεις Κωστόπουλος Κ., 17,56ευρώ

Σε αυτό το βιβλίο η δερματολόγος και επιστημονική ερευνήτρια Karen Burke προτείνει ασκήσεις και τρόπους διατροφής για λεπτούς και σφριγηλούς μηρούς με στόχο την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Οι ασκήσεις περιγράφονται απλά και βήμα προς βήμα, ενώ οι προτεινόμενες συνταγές είναι εύκολες και εύγεστες.



Ουπς!
Πώς φτάσαμε να χρωστούν όλοι σε όλους και κανείς να μην μπορεί να πληρώσει…
John Lanchester, Anubis, 12,90ευρώ

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την οικονομική κρίση σ’ ένα best seller, που έγινε δεκτό με εγκωμιαστικές κριτικές. Ο βραβευμένος βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος John Lanchester εξηγεί με τρόπο σαφή και κατανοητό τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ. Με χιούμορ, απλή γλώσσα και ενίοτε καυστική διάθεση μας ξεναγεί στον υπέροχο όσο και μυστηριώδη κόσμο του χρήματος και αποδεικνύει ότι η κοινή λογική παραμένει πάντοτε το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.