Τα τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα και όχι μόνο βοηθούν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις να χαλαρώσουν, ακόμη και να αναρρώσουν γρηγορότερα, υποστηρίζουν οι ερευνητές του John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη.

Οι γιατροί ανέλυσαν τα στοιχεία από 96 ασθενείς που υποβάλλονταν σε μικρές χειρουργικές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ εκείνοι της δεύτερης βρίσκονταν στο σύνηθες περιβάλλον του χειρουργείου, χωρίς μουσική υπόκρουση.

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων καταγράφονταν ο ρυθμός της αναπνοής των ασθενών, ενώ οι ειδικοί τους ζητούσαν να εκτιμήσουν το βαθμό της ανησυχίας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Royal College of Surgeons όσοι άκουγαν μουσική είχαν κατά 29% χαμηλότερο σκορ στην κλίμακα του άγχους, καθώς και μέσο όρο 11 αναπνοών το λεπτό συγκριτικά με τις 13 αναπνοές ανά λεπτό όσων ανήκαν στην ομάδα «χωρίς μουσική».

Οι χειρουργοί σχολίασαν ότι η μουσική αποσπούσε τους ασθενείς και ήταν καλοδεχούμενη. Τα μουσικά κομμάτια που επιλέχθηκαν ήταν κλασικά και μελωδικά π.χ., Μπετόβεν, Βιβάλντι και Σινάτρα. Ο επικεφαλής των χειρουργών, πλαστικός χειρουργός Halim Sadideen δήλωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν η χρήση μουσικής στο χειρουργείο θα πρέπει να παγιωθεί.