Το πρόσωπό μας είναι ο πρωταγωνιστής της ζωής μας. Αυτό προκαλεί τις πρώτες εντυπώσεις στους άλλους, αποτελεί τον καθρέφτη των συναισθημάτων μας και φυσικά προδίδει την ηλικία μας. Η χαλάρωση της επιδερμίδας του προσώπου και του λαιμού, οι λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και στα πλάγια του στόματος αποτελούν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης που ανακαλύπτουν πολλές γυναίκες μετά τα 35 και πολύ θα ήθελαν να σβήσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ανθούν οι ιατρικές μέθοδοι αποκατάστασης του δέρματος, όπως η βλεφαροπλαστική ή το lifting προσώπου. Ωστόσο, πολλές γυναίκες, καθώς και άνδρες, αναζητούν λιγότερο επεμβατικούς τρόπους αναζωογόνησης της επιδερμίδας τους. Το facelift με βελονισμό, γνωστό και ως κοσμητικός βελονισμός, αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο με ιστορία 3.000 ετών.

Stop στον χρόνο
Το lifting με βελονισμό μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατη μέθοδος για τη Δύση -και ιδιαίτερα δημοφιλής στους αστέρες του Χόλιγουντ-, αλλά ανήκει στις πανάρχαιες μεθόδους της Ανατολής. Βασίζεται στις αρχές της κινεζικής ιατρικής, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ. Με τον βελονισμό θεωρείται ότι ενδυναμώνεται το Qi, η ζωτική ενέργεια που ρέει στα ενεργειακά κανάλια του σώματος, τους λεγόμενους μεσημβρινούς, στους οποίους βρίσκονται και τα σημεία βελονισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη φυσιολογία των οργάνων, στην κινεζική ιατρική το όργανο που είναι στενά συνδεδεμένο με το δέρμα και είναι υπεύθυνο για την υγεία του είναι οι πνεύμονες.
Το facelift με βελονισμό δεν υποκαθιστά τον πλαστικό χειρουργό ή τον δερματολόγο και τις μεθόδους τους. Απλώς προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αναζωογόνηση του προσώπου, χωρίς τον πόνο και τις πιθανές επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης. «Ο κοσμητικός βελονισμός», όπως εξηγεί η βελονοθεραπεύτρια κ. Σοφία Κονσολάκη, «επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Με βάση τις αρχές της κινεζικής ιατρικής και του βελονισμού, βοηθάμε σωματικά και ψυχικά τον άνθρωπο, ώστε να αισθάνεται και να δείχνει νεότερος».


Ενεργοποιώντας την ανάπλαση
Όπως εξηγεί η βελονοθεραπεύτρια κ. Κονσολάκη, το δέρμα του προσώπου είναι πιο λεπτό συγκριτικά με άλλα μέρη του σώματος, οπότε οι βελόνες φτάνουν μέχρι το χόριο και το ενεργοποιούν. Το χόριο είναι το κατώτατο στρώμα του δέρματος. Αποτελείται από πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, λέμφο, θύλακες τριχών και ιδρωτοποιούς αδένες. Στο χόριο οφείλεται η ελαστικότητα του δέρματος. Ο κοσμητικός βελονισμός τονώνει το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης, απαλύνει τις ρυτίδες, συντελεί στη σύσφιγξη και τη θρέψη του δέρματος, μειώνει τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και επαναφέρει την υγιή όψη της επιδερμίδας.


Επίθεση στις ρυτίδες
Ο εκπαιδευμένος βελονιστής εισάγει ανώδυνα ειδικές λεπτές βελόνες μίας χρήσεως (ή αποστειρωμένες στον κλίβανο) σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού στο σαγόνι, τον λαιμό, το περίγραμμα του λαιμού, τις γραμμές του χαμόγελου και τις ρυτίδες. Τοποθετούνται το λιγότερο 20 βελόνες, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος μπορεί να εισαχθούν έως και 60 βελόνες. Οι βελόνες παραμένουν στο πρόσωπο για 30-40΄. Συνήθως, γίνονται 1-2 συνεδρίες την εβδομάδα. Το κόστος μιας συνεδρίας ξεκινά από τα 50-60€.
Η μέθοδος είναι ασφαλής, δεδομένου ότι εξασκείται από εκπαιδευμένους βελονιστές. Ο θεραπευτής φορά γάντια μίας χρήσεως και το δέρμα του ασθενούς καθαρίζεται και απολυμαίνεται με οινόπνευμα πριν από την εφαρμογή. Η τεχνική δεν έχει παρενέργειες, αλλά πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων ή πληγών στο δέρμα, κρίσης ημικρανίας, υπέρτασης και πυρετού.

Αισθητή διαφορά
Για την ολοκλήρωση ενός κύκλου θεραπείας απαιτούνται 12-14 συνεδρίες, ωστόσο από τις πρώτες συνεδρίες τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι αισθητά. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «International Journal of Clinical Acupuncture» αναφέρεται ότι μετά την εφαρμογή του κοσμητικού βελονισμού σε 300 ασθενείς τα αποτελέσματα ήταν ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αγγίζει το 90% και η διάρκεια του αποτελέσματος φτάνει τα 2 χρόνια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΣΟΦΙΑ ΚΟΝΣΟΛΑΚΗ, βελονοθεραπεύτρια, καθηγήτρια της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στη σχολή «Natural Health Science».