Ένα νέο φάρμακο, γνωστό ως ΒΒ3, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σταματά τη βλάβη του καρδιακού ιστού που υφίσταται έμφραγμα, αλλά και να πυροδοτεί τη γέννηση νέων κυττάρων του μυοκαρδίου, δοκιμάζεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale.

To νέο φάρμακο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε 80 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι έλαβαν τετραήμερη αγωγή με το BB3, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει μια αντίστοιχη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συγκεκριμένη αγωγή, που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, μιμείται τη δράση ενός φυσικού αυξητικού παράγοντα του οργανισμού που θεωρείται ότι αναδομεί τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δοκιμαστικά τον συγκεκριμένο παράγοντα ακόμη και σε καρδιολογικές επεμβάσεις όπου μεταμοσχεύεται αρτηρία από το πόδι στην καρδιά προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχή ενσωμάτωση και λειτουργία της νέας αρτηρίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο συστατικό αποτελεί σημαντικό μέσο αποκατάστασης και αναδόμησης του καρδιακού ιστού, συμβάλλει στην αναγέννηση νέων αγγείων και προφυλάσσει τα κύτταρα από περαιτέρω βλάβη.