Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων θεραπειών κατά της γήρανσης οδήγησε τους ερευνητές του King’s College London και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger ο εντοπισμός μιας ομάδας γονιδίων της «γήρανσης» τα οποία ενεργοποιούνται ή «σιωπούν» μέσω φυσικών μηχανισμών -που αποκαλούνται επιγενετικοί παράγοντες- και επηρεάζουν τον ρυθμό της γήρανσης, πιθανώς και της μακροζωίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA 172 διδύμων ηλικίας 22 έως 80 ετών προκειμένου να εντοπίσουν τις επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τη χρονολογική τους ηλικία. Εντόπισαν 490 σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές στο DNA των διδύμων. Στη συνέχεια, επανέλαβαν τη μελέτη του σε 44 νεότερους διδύμους ηλικίας 22 έως 61 ετών και διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές τις 490 αλλαγές είναι παρούσες στο DNA από τη νεαρή ηλικία.

«Αναγνωρίσαμε πολλές σχετιζόμενες με την ηλικία επιγενετικές αλλαγές, αλλά τέσσερις από αυτές φαίνεται ότι επηρεάζουν τον ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης και της πιθανής μακροζωίας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα ως πιθανούς δείκτες της γήρανσης.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών της γήρανσης και των σχετιζόμενων με την ηλικία νόσων και οι μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν με ποιον τρόπο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις επιγενετικές αλλαγές», δήλωσε η δρ. Jordana Bell από το King’s College London, η οποία μαζί με τον Έλληνα δρ. Πάνο Δελούκα από το Wellcome Trust Sanger Institute ηγήθηκαν της έρευνας. Ο δρ. Δελούκας εξήγησε ότι «αυτά τα αρχικά ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη για πιο διεξοδική μελέτη των επιγενετικών αλλαγών».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS Genetics».