Η χοληστερίνη μπορεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών με βάση τα συμπεράσματα έρευνάς τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Chemistry».

Οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου Simon Fraser περιγράφουν στην ερευνητική τους εργασία με ποιον τρόπο οι πρωτεΐνες που βοηθούν τα μόρια της χοληστερίνης να προσδεθούν στους κατάλληλους υποδοχείς μέσα στα κύτταρα (οι επονομαζόμενες ORPs) μπορούν να σταματήσουν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Να σημειώσουμε ότι ο άναρχος κυτταρικός πολλαπλασιασμός αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν το «ταξίδι» της χοληστερίνης γύρω και μέσα στα κύτταρα. Να σημειώσουμε ότι η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο απαραίτητο για τον σχηματισμό της μεμβράνης των κυττάρων και για τη ρύθμιση της ρευστότητάς της. Μέσα στα κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτεΐνες ORPs αναλαμβάνουν τη μεταφορά και την πρόσδεση της χοληστερίνης στους κατάλληλους υποδοχείς.

Σύμφωνα, όμως, με τις παρατηρήσεις των ειδικών, φαίνεται ότι τελικά η χοληστερίνη λειτουργεί ως αντιπερισπασμός που έλκει τις πρωτεΐνες ORPs και τις αποτρέπει από το να προσδεθούν σε ένα άλλο λιπίδιο, το PI4P. Το συγκεκριμένο λιπίδιο θεωρείται σημαντικό στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, επιταχύνει με «τρελό» ρυθμό τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

«Με δεδομένο ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων αποτελεί κύριο γνώρισμα της δημιουργίας όγκων, το εύρημά μας μάς παρέχει μια καλύτερη κατανόηση του πραγματικού σκοπού της πρόσδεσης της χοληστερίνης μέσα στα κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να είναι σημαντικό στην θεραπεία του καρκίνου», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Chris Beh.

Οι ερευνητές βασίζονται σε δύο ακόμη διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που αναδεικνύουν τον πιθανό ρόλο της χοληστερίνης στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Το πρώτο είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν ανάγκη τις πρωτεΐνες ORPs για την επιβίωσή τους και το δεύτερο ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στεροειδή λιπίδια, όπως η χοληστερίνη, έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να εξολοθρεύσουν καρκινικά κύτταρα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: