… ή πίστευε και μη ερεύνα; Μια νέα έρευνα συσχετίζει την αναλυτική σκέψη με τη μεγαλύτερη έλλειψη θρησκευτικής πίστης. Η έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science», διεξήχθη σε 179 καναδούς φοιτητές και συμπεριλάμβανε πολλά διαφορετικά πειράματα που σκοπό είχαν να δείξουν κατά πόσο η σκέψη κάθε φοιτητή ήταν περισσότερο αναλυτική ή πιο ενστικτώδης και διαισθητική.

Ένα από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν λόγου χάρη οι φοιτητές ήταν το ακόλουθο: Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1.10$. Το ρόπαλο κοστίζει 1$ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα; (η σωστή απάντηση δεν είναι 10 σεντς -που έρχεται αμέσως στο μυαλό-, αλλά 5).

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι όσοι ήταν πιο αναλυτικοί στον τρόπο σκέψης τους και διέθεταν την ικανότητα να προσπερνούν τη διαίσθησή τους ήταν πιο πιθανό να ρέπουν προς τον αθεϊσμό. Συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν την άποψη ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις υπερισχύουν εν μέρει επειδή απευθύνονται στη διαίσθηση των ανθρώπων, καθώς και ότι η κριτική σκέψη γενικότερα συσχετίζεται με μικρότερα «αποθέματα» πίστης.