Μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι τα βακτήρια που διαβιούν φυσιολογικά στο γυναικείο κόλπο διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ίδια γυναίκα. Τα ευρήματα των ειδικών βασίζονται στη λήψη και ανάλυση κολπικού δείγματος από 32 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δυο φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα βακτήρια που εντοπίστηκαν σε μια συγκεκριμένη γυναίκα ήταν υποδηλωτικά λοίμωξης (κολπίτιδας), ωστόσο οι γυναίκες ήταν υγιείς και χωρίς συμπτώματα. Επίσης, με βάση προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland στο περιβάλλον του κόλπου εντοπίζονται πέντε βασικές αποικίες μικροβίων οι οποίες μάλιστα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φυλή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αλλαγές στο μικροβιακό περιβάλλον του κόλπου σχετίζονται με τις μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων σε διάφορες φάσεις του μηνιαίου κύκλου, την ιδιαίτερη σύνθεση βακτηρίων που χαρακτηρίζει μια γυναίκα, τη σεξουαλική της δραστηριότητα, αλλά και τη διατροφή της.

Επισημαίνουν, λοιπόν, ότι αν τεθεί ένας νέος ορισμός του τι θεωρείται φυσιολογικό όσον αφορά τη σύνθεση των βακτηρίων στο γυναικείο κόλπο, τότε θα μπορούσε να μειωθεί η κατάχρηση των αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των κολπικών λοιμώξεων.