Οι υπερβολικά γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας, καθώς και οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας, προκαλούν στους περισσότερους από εμάς ένα νέο είδος jet lag. Το τελευταίο είναι γνωστό ότι προκαλείται όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς σε χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας, με αποτέλεσμα να γίνεται η νύχτα… μέρα, να αποσυγχρονίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και να απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου επικρατούν συμπτώματα όπως κόπωση, εκνευρισμός, πονοκέφαλος και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα).

Φαίνεται όμως ότι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού υφίσταται όχι μόνο αεροπορικό, αλλά και κοινωνικό jet lag, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο δρ. Till Roenneberg από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου εξηγεί ότι έχουν αναγνωρίσει ένα σύνδρομο στη σύγχρονη κοινωνία που δεν έχει πλήρως σκιαγραφηθεί ακόμη, αλλά υφίσταται και αφορά το διαρκώς αυξανόμενο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο βιολογικό ρολόι (που ρυθμίζεται από τις εναλλαγές της ημέρας και της νύχτας) και στο «κοινωνικό ρολόι», που αφορά το εργασιακό ωράριο, αλλά και τις ώρες της διασκέδασης.

Αποτέλεσμα της έλλειψης συγχρονισμού μεταξύ των παραπάνω δύο «ρολογιών» είναι το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα ύπνου, αλλά και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, υποστηρίζει ο γερμανός ερευνητής που μελετά το συγκεκριμένο φαινόμενο την τελευταία δεκαετία. Με απλά λόγια, ζούμε κόντρα στους βιορυθμούς του σώματός μας και αυτή η πρακτική μάς… εκδικείται, φορτώνοντάς μας με περιττά κιλά, διαρκή κούραση και εκνευρισμό.

Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου ή του σπιτιού, στο φως της ημέρας, ή έστω να καθόμαστε περισσότερο κοντά σε παράθυρα που λούζονται στο φυσικό φως της ημέρας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».