Ακόμη μια ευχάριστη είδηση για όσους αγαπούν τον αθλητισμό και την άσκηση γενικότερα. Φαίνεται ότι όσοι αθλούνται συστηματικά και σε μεγάλη ένταση, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνουν τρέξιμο και αερόμπικ, μάλλον έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ερυθρές πλάκες του δέρματος (π.χ. στους αγκώνες, τα γόνατα, το πρόσωπο κ.λπ.) το μέγεθoς των οποίων σταδιακά μεγαλώνει. Θεωρείται αυτοάνοση νόσος (δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα δερματικά κύτταρα). Οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου της Βοστόνης μελέτησαν τα στοιχεία της μακροχρόνιας επιδημιολογικής μελέτης Nurses’ Health Study II, τα στοιχεία της οποίας έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.

Τώρα οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες άσκησης 87.000 γυναικών από την ηλικία των 27 έως 44 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αθλούνταν πιο δυναμικά (π.χ. έτρεχαν με γρήγορο ρυθμό τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα ή έκαναν τέσσερις ώρες την εβδομάδα αερόμπικ) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι δύο ώρες δυναμικής άσκησης την εβδομάδα σχετίζονταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25-30%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: