Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο φόρεμα που είδατε στην βιτρίνα; Θέλετε να αγοράσετε οπωσδήποτε τα ψηλοτάκουνα και την τσάντα και το πορτοφόλι που είδατε χθες; Περνάτε δεκάδες ώρες μέσα στην εβδομάδα σερφάροντας στο internet για να κάνετε online αγορές; Με απλά λόγια, είστε εθισμένοι στο shopping;Ψωνίζετε και αγοράζετε διαρκώς πράγματα τα οποία ούτε χρειάζεστε, ούτε αντέχετε οικονομικά να αγοράσετε;

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια και δεν τα καταφέρνετε, ίσως σύντομα να μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια σε ένα φάρμακο. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υποστηρίζουν ότι έχουν βρει μια φαρμακευτική λύση για τους εθισμένους στα ψώνια που αποτελούν το 5,8% των ενηλίκων σύμφωνα με έρευνες.

Πρόκειται για ένα χάπι που ήδη χορηγείται στο πλαίσιο της αγωγής των ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαρμακευτική ουσία (μεμαντίνη) μειώνει τα συμπτώματα του εθισμού στο ανεξέλεγκτο shopping. Χορήγησαν την αγωγή επί οχτώ εβδομάδες σε εννέα άτομα εθισμένα στο shopping ηλικίας19-59 ετών. Μετά την αγωγή οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Ο χρόνος, καθώς και τα χρήματα που αφιέρωναν στα ψώνια μειώθηκε στο μισό και περιορίστηκαν σημαντικά τα περιστατικά ξαφνικών και απρόσμενων αγορών ή σκέψεων γύρω από ψώνια.

Το χάπι θεωρείται ότι επαναφέρει σε ισορροπία το «χημικό χάος» που επικρατεί στον εγκέφαλο όσων έχουν συμπτώματα εθισμού στα ψώνια.