Το νερό, που καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, είναι μια τεράστια πηγή ζωής. Εκατομμύρια είδη μικροοργανισμών δημιουργούν μια βιοποικιλότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη της στεριάς. Σκεφτείτε ότι για κάθε νέο είδος ζωής που αναγνωρίζεται άλλα τέσσερα είδη παραμένουν άγνωστα. Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με το κυνήγι της νεότητας; «Η ανακάλυψη των μοναδικών ιδιοτήτων που έχουν κάποια συστατικά υδάτινης προέλευσης θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες ομορφιάς των ανθρώπων», επισημαίνει ο διεθνής επιστημονικός διευθυντής της L’Oréal, Jacques Leclaire. Για παράδειγμα, ο μικροοργανισμός P. Antarctica, που βρίσκεται στην Ανταρκτική, έχει την εκπληκτική ιδιότητα να διατηρεί τα αποθέματα νερού του, παραμένοντας έτσι προστατευμένος από τη χαμηλή θερμοκρασία. Το εκχύλισμα αυτού του μικροοργανισμού έχει εισαχθεί σε ένα ενυδατικό serum νύχτας, το οποίο βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της.

Ocean 11
Κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, σε βάθη μεγαλύτερα και από το ύψος του όρους Έβερεστ, όπου οι συνθήκες ζωής είναι εξαιρετικά αντίξοες, υπάρχει ένα παράλληλο οικοσύστημα. Εκτιμάται ότι στους ωκεανούς ζουν ένα δισεκατομμύριο διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. Οι μελέτες είναι ακόμα στην αρχή, κι όμως μια oμάδα μικροοργανισμών και θαλάσσιων βοτάνων φαίνεται ότι κάνει θαύματα και προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στην επιδερμίδα, όσον αφορά την αντοχή, τη σύσφιγξη, την αντιγήρανση, την ενυδάτωση.

Νερό απ’ την πηγή
Η λίστα με τις εταιρείες καλλυντικών που βασίζουν την τεχνολογία τους στο νερό από ιαματικές πηγές δεν είναι μικρή. Για παράδειγμα, το ιαματικό νερό της La Roche-Posay είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία σεληνίου, το οποίο αυξάνει την άμυνα της επιδερμίδας κατά των ελευθέρων ριζών. Άλλη περίπτωση είναι εκείνη του ιαματικού νερού της Αvène, του οποίου η σύσταση δεν έχει ακόμα αποκαλύψει όλα της τα μυστικά παρά τα 30 χρόνια συστηματικών ερευνών. Πάντως, οι ευεργετικές, καταπραϋντικές και αντιερεθιστικές ιδιότητές του είναι παγκοσμίως φημισμένες. Τα 17 μέταλλα και τα 13 ιχνοστοιχεία του ιαματικού νερού της πηγής Lucas αποτελούν τη βάση όλων των προϊόντων της εταιρείας Vichy. Σύμφωνα με κλινικές και βιοχημικές μελέτες, καταπραΰνει την επιδερμίδα και διεγείρει την άμυνά της. Όσον αφορά το Plankton Thermal, που εμπλουτίζει τα προϊόντα της Βiotherm, αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους στις ιαματικές πηγές Molitg-les-Bains των γαλλικών Πυρηναίων. Μάλιστα, το 2000, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford, η Biotherm ανακάλυψε ότι το Αγνό Plankton Thermal έχει την ικανότητα να διεγείρει το ένζυμο που «δίνει ζωή» στην επιδερμίδα, για να ενδυναμώνει τη φυσική της άμυνα.

Ένα βότσαλο στη λίµνη
Ένα μοναδικό φαινόμενο στον πλανήτη είναι η Νεκρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, το νερό της με τα 21 διαφορετικά μέταλλα (Dead Sea minerals) και τις πρωτεΐνες ενισχύει το δέρμα κατά της γήρανσης, ενώ τα πλούσια αποθέματα σε οργανικά υπολείμματα φυκιών ενυδατώνουν, συσφίγγουν, αναζωογονούν. Και αυτές δεν είναι οι μόνες ευεργετικές του ιδιότητες. Το νερό της Nεκράς Θάλασσας θεραπεύει και δερματολογικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή κ.λπ. Μερικά από τα σημαντικότερα Dead Sea minerals είναι το βρόμιο, το ιώδιο, το ποτάσιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το βόριο και ο ψευδάργυρος.