Η έγκαιρη πρόληψη μιας νέας πανδημίας γρίπης αποτελεί τον στόχο πολλών ερευνητών διεθνώς μετά την πανδημία (όπως χαρακτηρίστηκε) της νέας γρίπης Η1Ν1, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οδήγησε σε 18.000 θανάτους διεθνώς.

Ένας τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση μιας καινούργιας γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση αναγνώριση του παθογόνου ιού σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, τα διαθέσιμα σχετικά τεστ, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται είτε μεγάλου κόστους είτε μικρής ακρίβειας.

Πρόσφατα, ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brown και το Νοσοκομείο Memorial, που εδρεύει στο Rhode Island, δημιούργησαν ένα βιοτσίπ που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ιών της γρίπης μέσω του εντοπισμού μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας RNA και στη συνέχεια μέσω της χρήσης μικροσκοπικών μαγνητών σε έναν σωλήνα που «ξεχωρίζουν» -μέσω του μαγνητισμού- την αλληλουχία RNA που αντιστοιχεί σε ιό της γρίπη από το υπόλοιπο RNA.

Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα είναι ένα αξιόπιστο και γρήγορο τεστ ανίχνευσης της γρίπης που θα μπορούσε δυνητικά να περιέχεται σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα όσο ένα iPhone, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι μια χαμηλού κόστους συσκευή για την άμεση ανίχνευση ιών, όπως αυτός της γρίπης, του HIV ή της φυματίωσης», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Anubhav Tripathi που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα, που τιτλοφορείται SMART («A Simple Method for Amplifying RNA Targets»).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Molecular Diagnostics».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: