Η οδοντική πλάκα –το «φιλμ» βακτηρίων που καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών και τα κενά μεταξύ δοντιών και ούλων- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε online στο «British Medical Journal Open».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας σχετίζεται με έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου της τάξεως του 79%. Επισημαίνουν, βέβαια, ότι σε απόλυτους αριθμούς (και όχι σε ποσοστά) ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι συνολικά μικρός, δεδομένου ότι από τα 1.390 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 58 πέθαναν μετά από 24 χρόνια.

Ωστόσο, ο δείκτης οδοντικής πλάκας όσων πέθαναν ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με όσους έζησαν. Οι τιμές στην πρώτη περίπτωση κυμαίνονταν στο 0,84-0,91, ενώ στη δεύτερη στο 0,66-0,67.

Οι θάνατοι στις γυναίκες οφείλονταν κυρίως σε καρκίνο του μαστού, ενώ στους άνδρες σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η οδοντική πλάκα προκαλεί ή συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην πρόκληση καρκίνου. Τονίζουν μάλιστα ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της στοματικής υγιεινής και των θανάτων από καρκίνο.